Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.06.2010.
03:43
Tanjug A

Amerika uvodi nove sankcije Iranu

Američki Kongres je potvrdio nove kaznene mere prema Iranu, koje idu dalje od međunarodnih sankcija, usvojenih 9. juna u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, zbog nuklearnog programa te zemlje.



Senat i Predstavnički dom odobrili su sankcije koje, pre svega, ciljaju Iransku revolucionarnu gardu, kao i iranski uvoz benzina i drugih naftnih derivata.


Da bi te mere stupile na snagu, treba da ih potpiše predsednik Barak Obama.


Između ostalih mera, predviđa se da će strane banke koje posluju sa Iranskom revolucionalnom gardom i sa pojedinim iranskim bankama, biti isključene sa američkog finansijskog tržišta.


U Senatu su te mere usvojene glasovima svih 99 prisutnih senatora, dok je u Predstavničkom domu odnos bio 408 ''za'' i osam ''protiv''.


Originalne verzije teksta usvojene su ranije, ali su Bela kuća i lideri Demokratske stranke odlagali konačno izglasavanje, jer su čekali rezultat diplomatskih napora.


Posle rezolucije Saveta bezbeednosti UN, i Evropska unija se priprema za svoj paket kaznenih mera prema Teheranu.


Američke sankcije podrazumevaju kažnjavanje kompanija koje pomažu iranskom energetskom sektoru. Iako je Iran značajan izvoznik sirove nafte, zemlja uvelikoj meri zavisi od uvoza prerađevina, kao što je benzin.


Američkim bankama se zabranjuje poslovanje sa onim stranim bankama koje posluju sa Iranskom revolucionarnom gardom ili učestvuju u pomaganju iranskog nuklearnog programa.


Zabranjuje se ugovaranje poslova američke vlade sa onim stranim kompanijama koje snabdevaju Iran tehnologijom koja može da se koristi za ograničavanje slobode informacija. Iranci umešani u kršenja ljudskih prava neće dobijati američke vize, a njihova sredstva u SAD će biti zamrznuta.


Sankcijama se pruža pravni okvir američkim saveznim državama, lokalnim vlastima i investitorima da svoj portfolio očiste od kompanija uključenih u iranski energetski sektor.


Kongresmeni obe stranke smatraju da će te mere biti neefikasne, ukoliko Obamina administracija, poput ranijih, ne bude kažnjavala prekršioce da bi izbegla konfrontacije sa drugim državama.


Kongresmen Erl Blumenauer, jedan od osmoro koji su glasali protiv, izjavio je da sankcije nemaju uvek željeni efekat. ''Nijedan član Iranske revolucionarne garde neće oostati bez benzina, već obični Iranci'', dodao je on.


Stručnjak za Iran Fabroz Gadar, iz Centra za strateške i međunarodne studije, izjavio je da sankcije neće imati značajne privredne posledice.


Prema njegovim rečima, iranska naftna industrija je već bila pogođena ograničenjima direktnih investiciija, a Teheran je, u očekivanju sankcija, preduzeo mere da redukuje potrošnju i smanji zavisnost od uvoza benzina sa 40 na 30 odsto.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online