Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 26.11.2016.
08:23
B92 A

Preminuo Fidel Kastro

Kubanski lider i revolucionarna ikona Fidel Kastro preminuo je u 91. godini života, objavila je kubanska državna televizija.

Reuters
Preminuo El komadante

"El komadante" je izgubio bitku sa bolešću i godinama i njegova smrt predstavlja kraj jedne ere i odlazak jednog od najvećih, najpoznatijih i najkontroverznijih svetskih lidera.

"Komandant kubanske revolucije preminuo je tokom noći u 22 i 29 časova", saopštio je njegov brat i predsednik Kube Raul Kastro. U Kubi će biti proglašena višednevna žalost.

Kastro, čovek koji je svrgnuo diktatorski režim Fulgensija Batiste i "vratio Kubu narodu", obožavan je u većem delu zemlje koju je vodio skoro 50 godina, pre nego što je zbog bolesti prepustio predsedničko mesto bratu Raulu 2008. 

Na drugoj strani, Kastra deo stanovnika Kube, ali i mnogo veći deo zapadnog sveta, vidi kao diktatora i lidera koji je nemilosrdno gušio svaku opoziciju, zatvarao, ubijao i izolovao sopstveni narod.

Reuters
Kastro je bio marksista i lenjista

Kastro je 1953. godine zatvoren zbog suprotstavljanja Batisti, da bi nakon izlaska iz zatvora zajedno sa Če Gevarom poveo narod Kube u jedan od najpoznatijih svetskih revolucionarnih pokreta i dospeo na vlast posle trogodišnje gerilske bitke. 

Nakon što je položio zakletvu kao premijer Kube, ušao je u sukob sa SAD i 1962. godine je bio centralna figura događaja koji je nad planetom nadvio senku opasnosti od nuklearnog rata. Kastro je dozvolio da Sovjetski Savez odgovori Amerikancima na širenje naoružanja po Evropi i razmesti na Kubi balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama. 

I pre nego što su američki špijunski avioni snimili rakete u okolini San Kristobala, Džon F. Kenedi je bio svestan na čijoj je strani Kuba. 

- Ja sam marksista i lenjinista, i biću to do kraja svog života - poručio je celom svetu 1961. godine. 

Kada je kubanska raketna kriza "okinula" Hladni rat, američka blokada je "zamrzla" Kubu u vremenu i Fidelovu zemlju načinilo još jedinstvenijom na svetu. 

Reuters
Kastro: Na svakoga dođe red

Jedinstven je bio i njen dugogodišnji lider, koji je uspeo da za pet decenija vladavine preživi nekoliko američkih atentata, kao i bezbroj "lažnih vesti" o smrti u godinama u kojima se borio sa bolešću. 

Bio je i lider pokreta Nesvrstanih, a ostaće upamćeno i da je bio u odličnim odnosima sa jugoslovenskim maršalom Josipom Brozom Titom. 

Fidel Kastro će ostati upamćen i po svojim višečasovnim govorima, a jedan od poslednjih je održao u aprilu, kada je i rekao da mu se bliži smrt. 

- Uskoro ću napuniti 90 godina, što nisam ni sanjao. Uskoro ću biti kao svi drugi. Na svakoga dođe red - rekao je Kastro. 


Kastro će biti kremiran, iako se o njegovoj veri često diskutovalo. 

Odgajan je kao katolik, da bi se kasnije izjasnio kao atesita. Ipak, iako je kritikovao Bibliju, rekao je: "Ako me ljudi zovu hrišćaninom, ne sa stanovišta vere, već sa stanovišta viđenja društva, onda i ja kažem da sam hrišćanin". 

Informacije o Kastrovom privatnom životu su takođe retke i osporavane, delom i zbog toga što detalji nisu mogli da prođu kroz strogu kontrolu kubanskih državnih medija. Poznato je da je Fidel imao dva braka - u prvom je dobio sina Fidelita, a u drugom petoro dece. 

Takođe, imao je niz ljubavnica i veruje se da je iza sebe ostavio još najmanje četvoro dece.

POVEZANE VESTI

Subota 26.11.2016. 14:13
Vjecnaja pamjat. Naziveo se i umro prirodno, a ne kao njegove kolege Gadafi, Sadam, Jasen, Sloba... Od zle zapadne ruke...
Subota 26.11.2016. 22:43
Ne dozvoli dragi bog da ga ras,čereče amero-nato hijene.Primi mu časnu dušu u svoje rajsko carstvo.Slava mu!
Ponedeljak 28.11.2016. 22:03
Eл Команданте, био си један од највећих који су икада ходали земљом. Почивај у миру, далеко од предатора са севера. Докле год живиш у нашим срцима, живеће Револуција и отпор америчком окупатору! Покој ти души!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online