Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 24.11.2016.
18:02
N. Jokić - Vesti A

Brisel objavio medijski rat

Evropski parlament izglasao je juče rezoluciju kojom se traži da EU ojača svoju "strategiju komunikacije" kako bi se suprotstavila anti-evropskoj propagandi - s jedne strane Rusije, a sa druge islamskih terorista. U rezoluciji se kaže da dezinformacije uperene protiv EU imaju za cilj da deformišu stvarnost i isprovociraju "sumnje u EU".

Reuters
Evropski parlament: Koga oni zastupaju?

Poslanici su zato preporučili da Unija više investira u "senzibilizaciju i obrazovanje" mladih naraštaja, kao i da investira više u medije onlajn, lokalne medije i u istraživačko novinarstvo.
"Posle aneksije Krima i ruske agresije u istočnom delu Ukrajine, situacija je što se tiče Rusije jasna", rekla je izvestilac Evropskog parlamenta Ana Fotiga dodavši da su "sada mnoge zemlje članice EU svesne dezinformacija i manipulacija koje sprovodi Rusija".

Fotiga je takođe istakla da je i njen izveštaj u toku priprema bio meta "neprijateljske propagande". Između ostalog u delu o partnerstvu između EU i njenih severnoameričkih partnera.

Krše ljudska prava i slobodu govora

Upravo izglasana rezolucija protiv ruskih medija u Evropskom parlamentu akt je nesumnjive diskriminacije i cenzure, izjavila je juče glavna urednica Sputnjika Margarita Simonjan. Njena agencija obratila se međunarodnim organizacijama, uključujući UN, Unesko, Oebs i Reportere bez granica, tražeći pomoć protiv zabrane medijskih sloboda u EU.

"Rezolucija direktno napada brojne ugledne medijske izvore, uključujući Sputnjik, i ima za cilj da spreči njihov rad u EU. Da bude gore, ovakav potez direktno potkopava propise EU o ljudskim pravima i slobodi govora kao što je član 19 Međunarodne konvencije o ljudskim i političkim pravima i član 11 Evropske povelje o osnovnim pravima", napisala je Simonjan u svom pismu.

Kremlj se optužuje da finansira političke partije i grupe u EU. Kao primeri ruskih medija koji su nosioci te propagande u izveštaju Fotigove navode se agencija Sputnjik i televizija Raša tudej. Oni se između ostalog optužuju da pokušavaju da stvore podele.

Kada je reč o islamskom terorizmu, kao glavni izvori propagande pominju se tzv. Islamska država, Al Kaida i druge džihadističke grupe. Tim dokumentom ruske medijske organizacije svrstane su uz terorističke grupe poput Islamske države.

POVEZANE VESTI

Subota 26.11.2016. 23:07
По Евростату,објављено 06.11 2014г, у ЕУ је преко 122 милиона људи на ивици си- ромаштва. Земаља највише погођена сиромаштвом је Бугарска где је близу 48% љу- у ситуацији матријалне беде. Нешто боље је са Румунијом, Грчком, Летонијом и Ма- ђарском где беда погађа око трећину укупн. броја становника.Према Газета Виборча, озбиљ.пољском листу у Пољској је незапосленост, после ул. у ЕУ порасла за дупло а спољ. дуг премаша цифру од 300 милијарди УСдолара .Ако се узме да је из Пољске ми- грирало задњих год. преко 2 милона људи,највише у Пољској историји,проценат не- запослених је знатно већи од 12,6% и ово говори само по себи.
Subota 26.11.2016. 23:08
Танка је линија што спаја и раздваја... информацију од дезинфомације. При том ме инструментализовање , односно: „... наћи начин да се „путем провера и чињеница исправе дезинформације које пласирају руски медији”, као и да се „кроз кључне поруке, чланке, коментаре и графиконе, на језицима земаља чланица и на руском, развије наратив ЕУ””, неодољиво подсећа на ЦЕНЗУРУ.
Subota 26.11.2016. 23:08
Дакле, треба са посебном пажњом слушати "Русија данас" и Спутњик. Чим се ови тако оштре на њих....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online