Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 14.11.2016.
12:53
Vestionline A

"Tramp će o miru sa Putinom razgovarati sa pozicije sile"

Jedan od najbližih pomoćnika Donalda Trampa, Rudolf Đulijani, izjavio je da novi predsednik ima nameru da sarađuje sa Rusijom, ali da razvija odnose "sa pozicija sile".

Reuters
Rudolf Đulijani iznosi malo drugačije viđenje spoljne politike Donalda Trampa

Đulijani je bivši gradonačelnik Njujorka i član je tima Donalda Trampa za primopredaju vlasti (sa Barakom Obamom). Utoliko je značajnije što je objasnio da Obamin naslednik u Beloj kući namerava da sa Rusijom sarađuje "u sferama u kojima Vašington i Moskva mogu sarađivati", pa dodao:

 - Obama i Klintonova u tome nisu u speli. Ali, treba imati u vidu i da Tramp ima ambiciju da to radi drugačije. On ima nameru da značajno ojača Oružane snage SAD. On će sarađivati sa Putinom, ali naša zemlja neće smanjivati Oružane snage nego ih uzdići do nivoa na kojem su bile u vreme Regana. Tramp će se o miru dogovarati sa pozicija sile - rekao je Đulijani.

Đulijani je otkrio da Tramp zasad nije doneo nikakvu odluku povodom mogućeg povlačenja snaga NATO raspoređenih proteklih meseci uz zapadne granice Rusije.

Bio je to njegov odgovor na molbu CNN da prokomentariše izjavu portparola Kremlja, Dmitrija Peskova, da bi Tramp posle inauguracije mogao ubediti NATO ili da uspori širenje ili da povuče snage od granica RF.

- Mislim da predsednik Tramp želi da poveća uticaj NATO, ali i – garancije da će zemlje-članice u tome učestvovati. U Iraku su ratovale samo SAD, Velika Britanija i Kanada, a drugi saveznici iz NATO su bili prosto posmatrači - rekao je on.

Tramp je u izbornoj kampanji govorio da je za to da SAD pritiču u pomoć samo saveznicima koji ispunjavaju svoje obaveze prema SAD.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.11.2016. 15:46
Verujem da je Tramp samostalniji i pametniji od orangutana obmane i da ce za sveopste dobro izabrati pravi pristup za razgovore sa Rusijom.
Utorak 15.11.2016. 22:19
DONALD Tramp je pobedio i svi su iznenađeni. Isto kao što ih je iznenadio rezultat referenduma u Velikoj Britaniji. Isto kao što je iznenađenje bila i ruska vojna pomoć Bašaru Asadu. I reakcija evropske javnosti na migrantsku krizu. I referendum na Krimu pre toga... Pod odrednicom "svi" podrazumeva se zapadna politička javnost, vodeći svetski mediji koji "kreiraju stvarnost" i finansijski moguli koji misle da upravljaju celim svetom. Njihove projekcije su bile sasvim drugačije. Međutim, mesta za veliko iznenađenje nema. Elita se udaljila od građana i očigledno slabo shvata šta se dešava kako na unutrašnjem, tako i na spoljnom planu. Ili ne želi to da shvati. Na spoljnom planu, odnos snaga se promenio. Na unutrašnjem, nezadovoljstvo građana je ogromno. Glasanje američkih birača protiv Hilari Klinton je logična posledica toga. Isto kao što su nemački birači kaznili Angelu Merkel na regionalnim izborima, a britanski odlučili da napuste EU. I tu nije kraj. Kriza država koje uobičajeno svrstavamo u "zapadnu civilizaciju" je tek na svom početku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online