Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.10.2016.
22:20
Vestionline, Telegraph.co.uk A

Venecija pred kolapsom: Građani digli pobunu (VIDEO)

Venecija je grad od samo 55.000 stanovnika, koji svakodnevno posećuje oko 70.000 turista, među kojima više od polovine čine jednodnevni posetioci.

youtube.com/Sognare Venezia
Neprijatno raspoloženje prema turistima sa kruzera koji uplovljava u centralnu luku: Venecija

- Ujutru posle 9 sati u gradu se samo mogu videti turisti i sve je prilagođeno samo njima - pobunili su se stanovnici Venecije, koji su ovih dana vidno iziritirani pa protestuju protiv velikih kruzera i masovnog turizma, javlja britanski “Telegraf”.

Prošle godine je u ovaj grad uplovio 521 kruzer što iznosi oko 1,8 miliona posetilaca koji samo s kruzera obiđu grad, dok statistika govori da Veneciju za jednu godinu poseti oko 25 miliona turista.

Neadekvatna struktura grada je problem za tako veliki broj turista, jer u centru grada ima samo osam javnih toaleta, koji se zatvaraju u 19 sati, pa se često mogu videti slike turista koji javne kante koriste umesto toaleta.

Nedovoljan je i broj klupa za odmor, dok je cena noćenja enormno velika i u ovom popularnom italijanskom gradu većina radnika živi van njega je cena iznajmljivanja stana neprihvatljivo velika, a većina vlasnika i ne izdaje domaćim stanovnicima, jer daleko veću zaradu imaju od turista.

Stanovcni grada koji žive u centru sve su više neprijateljski raspoloženi prema turistima, jer su ponekad i sami u zgradi kao domaći, a ostali stanari su turisti.

U gradu cvetaju mali lanci sendvič-barova i kafića s brzom hranom koje turisti vole, ali koji nemaju ništa s venecijanskom tradicijom, a domaćim ljudima ne donose nikakvu korist.

I domaći festivali, kao što je istorijska “regata brodova”, koja je okupljala samo stanovnike Venecije,  sada je postala turistička atrakcija.

Iako posetioci i turisti nisu krivi za problem lokalnog stanovništva, katkad je prisutna i netrpeljivost koju ponekad domaćini pokazuju prema turistima.

Veliki broj brodova, koji pristaju u centru grada  i zagađuju okolinu, donose velike prihode godišnje i zapošljavaju oko 4.000 ljudi koji rade na terminalima, pa zato ni  lokalnoj ni državnoj vlasti ne ide u priolog da brodove udalje iz Venecije.

Istraživanja iz 1988. godine predvidela su strategiju turističkog razvoja grada i postavila maksimum broja turista koji dnevno mogu ući u grad na 20.750, što je manje od trećine broja sadašnjih posetilaca.

Grad se nalazi na “ivici kolapsa” i potrebno su drastične mere da bi se nesto promenilo i mere koje bi pomirile turistički razvoj sa stanovnicima grada, objašnjavaju za “Telegraf” meštani i dodaju da čak i turistima Venecija nema smisla bez njenih stanovnika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online