Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 09.09.2016.
10:07
Vestionline A

"Bezobzirni manijak" aktivirao snažniju bombu od one bačene na Hirošimu

Severna Koreja je izvela u petak peto i najsnažnije testiranje nuklearnog oružja, koje je izazvalo eksploziju snažniju od one bombe bačene na Hirošimu, a mogućnost te bojeve glave je i da se montira na balističke rakete.

Reuters
Pretvoriću ih u komadiće: Kim Džong Un

Najsnažnija eksplozija koja je usledila nakon testiranja sprovedenog u januaru, a zbog koje su UN uvele sankcije Severnoj Koreji, razvoj nukleranog oružja nije ni najmanje ometen.

Bezobzirni manijak

Reuters
Kim sa saradnicima tokom lansiranja

Južnokorejska predsednica Park Geun Hje je izjavila da je severnokorejski lider Kim Džong Un "bezobzirni manijak", koji potpuno igoniriše svetske apele da prestane sa razvojem nukleranog oružja.

Predsednik SAD Barak Obama je najavio "ozbiljne posledice" ovog testiranja, o čemu je razgovarao sa predsednicom Park i japanskim premijerom Šinzo Abe, saopšteno je iz Bele kuće.

Kina, jedini diplomatski saveznik Severne Kore je saopštila da se odlučno protivi ovom testiranju i pozvala Pjongjang da zaustavi preduzimanje bilo kakvih daljih akcija kako ne bi dodatno pogoršali situaciju.

Bomba teška 30 tona

Nuklerani test je izazvao potres na Korejskom poluostrvu jačine 5,3 stepeni Rihterove skale. Prema snazi potresa, pretpostavlja se da je nuklearna naprava težine 20 do 30 kilotona, navode analitičari.

Severna Koreja, koja Južnu Koreju i SAD smatra svojim najvećim neprijateljima, saopštila je da su njihovi nuklearni naučnici i tehničari testirali oružje "kako bi procenili realnu snagu nuklearne glave" navodi državna KCNA novinska agencija.

Severna Koreja je saopštila i da ova bojeva glava može da se montira na balističke rakete srednjeg dometa koje su već testirane i to u ponedeljak - za vreme kada su svetski lideri, uključujući Obamu, bili okupljeni u Kini za Samitu G20, prenosi Rojters.

Smrtna pretnja za Japan

Smanjenje nuklearne bojeve glave može da dovede do raznih primedbi i korišćenja u kombinaciji sa najsavremenijim oružjem i raketama raznog dometa, što za Japan predstavlja "smrtnu pretnju" rekao je japanski ministar odbrane Tomomi Inada. Japanski ministar spoljnih poslova uložio je protest i poslao dva aviona za merenje radijacije u celom regionu.

Kinesko Ministarstvo životne sredine je počelo hitna merenja zračenja duž granice sa Severnom Korejom. 

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.09.2016. 22:54
Слушам јуче и прекјуче како медији Ким Џонг Уна називају да је безобзирни манијак јер је извршио 5. нуклеарну пробу....Ма Ким не ј**бе живу силу и даје до знања Америма да гледају своја посла и забију нос у своје доопе !!! А зар Амери не раде пробе на разним пацифичким острвима, у Невади, Њу Мексику и многим другим мјестима....па не питају остатак свјета за дозволу као ни СБ УН ....!!!
Nedelja 11.09.2016. 22:55
А шта то Сјев. Кореја ради што не раде и други?! Барем ће бити сигурни да ће их Амери оставити на миру јер иначе неће имати моода да их такну.....!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online