Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.08.2016.
20:39
I. Kozarski - Vesti A

Pod opsadom Sirijci i teroristi

Oba dela Alepa našla su se pod opsadom. Od izvora snabdevanja gotovo u potpunosti odsečeni su milion stanovnika i vojska u delu pod kontrolom vlade u Damasku i pola miliona u kvartovima koje drže teroristi raznih islamističkih bandi.

Reuters
Pakao: Pet godina rata u Siriji

Vojska je krajem prošlog meseca presekla jedinu komunikaciju terorista na severu i njih oko 8.000 našlo se pod opsadom. Pre dva dana teroristi su se probili preko vladine komunikacije koja vodi ka zapadnom Alepu zauzevši poslednju liniju odbrane na koridoru, odnosno Artiljerijsku vojnu akademiju, Vojni tehnikum i veći deo kvarta Ramuš.

Sravnjeni položaji

Oni su dva dana slali samoubice u kamionima oklopljenim čeličnim pločama i natovarenim eksplozivom. Šesti kamion uspeo je da se probije do sirijskih položaja u Artiljerijskoj akademiji i detonira tovar.

Brešu nastalu u zbrisanom položaju sirijski komandant nije imao čime da popuni, pošto je komanda u Damasku suviše dugo ignorisala opasnost. Tako se oko 1.000 branilaca našlo suočeno sa šest do sedam hiljada terorista koji su prodrli preko sravnjenog položaja, a sirijski komandant nije imao izbora osim da se povuče i izbegne opkoljavanje bataljona. Pri tom su ostavljeni nekoliko artiljerijskih oruđa i municija, a do 10 vojnika je palo u zarobljeništvo.

Tako se stvorila čudna situacija u kojoj su obe zaraćene strane opsednute u jednom gradu. Naime, niko ne raspolaže dovoljno širokim i bezbednim koridorom za snabdevanje. Uprkos tome, sirijska vlada uspela je u nedelju uveče da pošalje veliki konvoj u zapadni deo Alepa, a teroristi desetak kamioneta s montiranim teškim mitraljezima u istočni. Pri tom je uništen jedan brzi kamionet, dok ozbiljan transport nisu ni pokušali da pošalju.

Teroristi su objavili da je cilj sledeće faze zauzimanje celog Alepa. Pošto je očigledno da je najveća opasnost po branioce presecanje i severnog koridora, uskog i bez stambenih kvartova, u tom delu je ostala glavnina specijalne sirijske divizije Tigar, a ruski avioni bukvalno divljaju po putevima i mestima koji vode do njih.

Obuzdavanje Islamske države

Ruski avioni nastoje da obuzdaju Islamsku državu kako ne bi iskoristila tešku situaciju u koju je zapala sirijska vojska. Strateški bombarderi TU 22, namenjeni atomskom ratu, doleteli su iz Rusije preko Irana i Iraka i tukli položaje, skladišta, koncentraciju tehnike i komandne položaje Islamske države istočno od Palmire.

Nova opkoljavanja

Međutim, palestinski Liva al Kuds prebačen je odatle u jugozapadni Alepo. Takođe, tu je prebačeno i pojačanje od nekoliko hiljada ljudi s pripadajućom tehnikom nakupljeno od delova mehanizovanih i tenkovskih sirijskih divizija. U nedelju uveče oni su napali koridor terorista na nekoliko mesta. Međutim, reč je o izviđanju bojem, odnosno o ispitivanju odbrane terorista kako bi se odredio najpovoljniji pravac za napad.

Teroristi u kvartu Ramuš i vojnim školama našli su se u paklu, pošto je mnoštvo njih na malom prostoru napalo rusko vazduhoplovstvo, a nebo se crni od dronova koji navode sirijsku artiljeriju. Oni su u opasnosti da ih sirijska oklopno-mehanizovana pojačanja po poljima odseku od zaleđa, pri čemi bi se u Alepu tako formirao i treći kotao.

Uprkos tome, teroristi ne mogu da odustanu sve i da hoće, pošto bi s oslobođenjem Alepa njihova pozicija postala očajnička, a veće sirijske sile okrenute prema njima. Oni skupljaju s dna kace po celoj provinciji Idlib, na šta ukazuje i sirijsko napredovanje iz Latakije. Ono je, međutim, zbog planinskog terena sporo i teroristi su opasni po svoj glavni cilj - Alepo.

Pukotina u savezu

Bitka za Alepo imala je dugu predigru u poljima jugozapadno od grada. Nekoliko meseci teroristi su napredovali oko četiri kilometra da bi se približili koridoru za snabdevanje grada. Oni su prodrli preko položaja korpusa Iranske revolucionarne garde (njih oko 6.000). Prema bliskoistočnim diplomatskim izvorima, to je posledica neslaganja Moksve i Teherana oko planova za nastavak rata. Naime, Iranci su zahtevali napredovanje prema opkoljenim šiitskim enklavama u Idlibu, zarad svog ugleda u toj religioznoj grupi. Moskva je takve planove odbila u nastojanju da ne izazove SAD i Tursku da se dublje uvuku u sukob, zbog čega je Irancima uskratila vazdušnu podršku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online