Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 05.08.2016.
11:42
Vestionline A

Poljska besna na Rusiju: Pamtimo i zločine Crvene armije nad nama

Posle Litvanije i Letonije i Poljska je protestovala zbog toga što je Narodna banka Rusije pustila u opticaj specijalne novčiće od pet rubalja u čast sovjetske Crvene armije i prestonica evropskih zemalja koje je oslobodila na kraju Drugog svetskog rata od nacističke nemačke okupacije.

pixabay.com
Poljaci ljuti zbog serije novčića u čast Crvene armije

- Poljska ne negira ogromnu žrtvu sovjetskih naroda u oslobađanju Poljske od Hitlerove okupacije. Svedoče o tome brojna groblja sovjetskih vojnika o kojima se brine poljska država. Ali nikada nećemo zaboraviti da su nakon okupacije Poljaci koji su imali drugačiju viziju obnove svoje otadžbine bili proganjani, izloženi represiji, deportovani i zatvarani - izavio je portparol poljskog Ministarstva inostranih poslova Rafal Sobčak.

Serija moneta koju je 1. avgusta pustila u opticaj ruska centralna banka u čast Crvene armije nazvana je "Gradovi - prestonice država koje je sovjetska armija oslobodila od nemačkih fašističkih okupatora" a na novčićima su Beograd, Berlin, Bratislava, Budimpešta, Bukurešt, Beč, Kijev, Kišinjev, Minsk, Prag, Riga, Talin, Vilnijus, Varšava.

Na svakom novčiću je datum kada je grad oslobođen i zgrada po kojoj se prepoznaje panorama toga grada.

Poljsko Ministarstvo upozorilo je da ta verzija istorije ne nalazi razumevanje kod Poljaka i samo udaljava perspektivu uspostavljanja dobrih partnerskih odnosa s Rusijom.

- Pamtimo herojsku odbranu Varšave i Vesterplate, period Hitlerove okupacije i sovjetske okupacije poljskih zemalja, 1940. godinu i Katinski masakr. Pamtimo i Varšavski ustanak čiju 72. godišnjicu obeležavamo. Pamtimo dva meseca ogorčenih borbi poljske Zemaljske armije i Varšavljana za oslobođenje naše prestonice koje je samo posmatrala sa desne obale Visle Crvena armija - napisao je portparol poljskog MIP-a.

Litvanija i Letonija pre Poljske su protestovale zvanično zbog nove rublje jer je kako su navele diplomatije obe zemlje, oslobođenje od Hitlerove Nemačke samo je Litvaniji i Letoniji donelo decenije nove okupacije - sovjetske.

- Nikakve geopolitičke promene od kraja Drugog svetskog rata ne mogu da ospore značaj pobede nad fašizmom za sve narode Evrope i sveta. I toj pobedi su posvećeni novčići - odgovorila je na proteste ruska centralna banka.

POVEZANE VESTI

Petak 05.08.2016. 12:04
Nemoćni bijes iracionalnih budala je vrlo gadno stanje. Bijesni su Poljaci što ne mogu da rade i zarađuju od Rusije. Igrali su se "gazda" i izgubili. Sad im je Rusija kriva što ne mogu i dalje da zarađuju na Rusiji a ne oni koji su ih na to naveli i koji ih pljačkaju temeljno. Rusija ih ne dira ali "elite" će uraditi sve da se ne otkriju "plodovi" njihovog rada i da što duže skrivaju od svog naroda gdje su ih doveli svojim bolesnim umovima i pljačkom sopstvenog naroda u ime i za račun starih kolonijalista.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online