Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 30.07.2016.
00:10
B. Božin - Vesti A

Merkel: Devet mera protiv terora

Kao odgovor na najnovije terorističke napade i atentate u Nemačkoj, kancelarka Angela Merkel je prekinula letnji odmor i na konferenciji za štampu predstavila antiteroristički plan u devet tačaka. On obuhvata lakšu deportaciju izbeglica, pravovremeno otkrivanje radikalizovanja izbeglica i pripreme Bundesvera u zemlji u slučaju većih terorističkih napada.

Reuters
Minhenska tuga: Suze ispred šoping centra

U planu su i neke već najavljene mere, poput zajedničkih vežbi vojske i policije u antiterorističkim akcijama, kao što je bio slučaj u Minhenu. Merkelova je zahtevala i brzo usvajanje evropskog zakona o oružju kako bi se suzbila ilegalna "trgovina smrti" na internetu.

Masovni ubica iz Minhena je obezbedio oružje na "darknetu", podzemlju interneta, kako je rekla. Ostale mere se tiču bolje kooperacije tajnih službi, uključujući i SAD, poboljšanja evropske saradnje, osnivanje posebne službe protiv internet-kriminala i podsticanje istraživanja o terorizmu, sve u cilju veće bezbednosti građana.

Dvoumi se oko izbora

Merkelova je ostavila otvorenim pitanje svoje kandidature na sledećim saveznim izborima 2017. godine, uz napomenu da će se o tome izjasniti u "odgovarajućem trenutku". Ona je, inače, od 2005. godine kancelarka, trenutno u drugom mandatu sa crno-crvenom koalicijom demohrišćana i socijaldemokrata.

Povodom terorističkih napada u Vircburgu i Ansbahu, Merkelova je izjavila: "Dvojica počinilaca, koji su kod nas došli kao izbeglice i odgovorni su za napade u Vircburgu i Ansbahu, narugali su se zemlji koja ih je prihvatila. To je ruganje dobrovoljcima i pomagačima koji se brinu o izbeglicama i ruganje svim drugim izbeglicama koje zaista traže pomoć kod nas od nasilja i rata, koji mirno žele da žive u jednom za njih stranom svetu nakon što su sve izgubili". Kako je rekla, time su porušeni "civilizacijski tabui".

- Oni seju mržnju i strah između kultura, između religija. Tome ćemo se odlučno suprotstaviti - kazala je ona.

Merkelova je napade proteklih dana nazvala "uznemirujućim, represivnim i deprimirajućim".
- Učinićemo sve da rasvetlimo ova varvarska dela, da uđemo u trag organizatorima i da oni dobiju adekvatnu kaznu - obećala je kancelarka.

Opozicija: Prazne fraze

Opozicija je vrlo brzo kritički odreagovala na najavljene mere i ponovila kritike na račun izbegličke politike koju zagovara Merkelova. Šef Zelenih Čem Ezdemir je poručio da se borba za rešavanje uzroka izbegličke krize trenutno svela na "prazne fraze".

Opšta nesigurnost je loša.

"Zabrinutost šta stoji iza, mogu li to da prepoznam? Stoga država mora da obavi svoj zadatak i da ponovo uspostavi široko poverenje", obećava kancelarka.

Od svoje politike prema izbeglicama, Merkelova i pored svega, ne odustaje. "Mi ćemo uspeti", čuvenu rečenica koju je izgovorila pre 11 meseci, i ovoga puta je ponovila, naglasivši da "tada nije rekla da će biti jednostavno, inače je ne bi ni rekla".

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.08.2016. 18:15
Она је такође поновила оно на чему је инсистирала и прошле године, на врхунцу европске избегличке кризе, да ће се Немачка изборити са изазовима са којима се суочава.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online