Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 08.07.2016.
08:40
Vestionline, sputniknews.com A

Rusija usvojila rigorozne mere protiv terorizma

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je paket protivterorističkih zakona koji predviđaju rigorozne mere protiv terorizma.

Reuters
U novom zakonu je bilo reči i o praćenju stanovništva

Kako se navodi, tim paketom zakona predviđeno je do 20 godina zatvora ili doživotna robija za delo "međunarodnog terorizma", odnosno za terorističke napade izvan granica Rusije kojima se ugrožava život građana Rusije i ''miran suživot" zemalja i naroda, kao i za pretnju takvim napadima.

Prema novom zakonu, onaj ko se bavi finansiranjem ekstremističkih i terorističkih aktivnosti biće osuđen na do deset godina zatvora i novčanu kaznu, dok će onaj ko poziva na izvršenje terorističkog napada ili ga javno opravdava, biti kažnjen novčano u iznosu do milion rubalja ili zatvorskom kaznom od 5 do 7 godina, prenosi Sputnjik.

Osim toga, u krivični zakonik se dodaje član ''prećutkivanje, odnosno nesaopštavanje nadležnim organima o planiranom zločinu“, što se takođe odnosi na terorizam i ne može biti primenjen na decu, roditelje ili supružnika osumnjičenog. 

Takođe, starosna granica krivične odgovornosti za terorizam spuštena je na 14 godina. 

Zakon obavezuje mobilne operatere da čuvaju podatke o razgovorima i prepisku korisnika. Metapodaci, odnosno podaci koji ne otkrivaju sadržaj komunikacije, čuvaće se do tri godine, a sadržaj poziva i prepiske šest meseci. 

To će važiti za servere isključivo na teritoriji Rusije. Ranije je taj rok iznosio 12 sati. Osim toga, na zahtev federalne službe bezbednosti, internet provajderi moraju da predaju specijalnim službama ključeve za dešifrovanje elektronskih pisama.

Nacrt zakona se svojevremeno našao na meti kritike. Protivnici tog paketa smatraju da će se posle njegovog usvajanja za 20 do 30 odsto povećati cena usluga mobilnih operatera, jer je njima potrebna nova oprema za čuvanje podataka. 

Govorilo se i o “velikom bratu”, odnosno o praćenju stanovništva, navodi Sputnjik. 

Imajući u vidu negativne efekte, predsednik Rusije je naredio Vladi da smanji rizike za operatere. Osim toga, kako je danas pojasnio njegov portparol Dmitrij Peskov, Vlada će veoma rigorozno nadgledati proces implementacije tog zakona i doneće odgovarajuće mere ako to bude neophodno.

POVEZANE VESTI

Petak 08.07.2016. 10:38
Mere zvuce rigorozne, ali, zar epidemija americkog virusa u potkopavanju sistema drugih drzava u svetu nije agresivna u vremenu demokratije?? Snouden bi trebao da razmotri ovu alternativu kao pozitivnu a ne kao kriticnu za stanovnistvo Rusije i internet.
Nedelja 10.07.2016. 16:43
Председник Русиjе Владимир Путин потписао jе пакет противтерористичких закона коjи предвиђаjу до 20 година затвора или доживотну робиjу за кривично дело „међународног тероризма“, односно за терористичке нападе изван граница Русиjе коjима се угрожава живот грађана Русиjе и „миран суживот“ земаља и народа, као и за претњу таквим нападима. Према новом закону, онаj ко се бави финансирањем екстремистичких и терористичких активности биће осуђен на до десет година затвора и новчану казну, док ће онаj ко позива на извршење терористичког напада или га jавно оправдава, бити кажњен новчано у износу до милион рубаља или затворском казном од 5 до 7 година, преноси Спутњик. Oсим тога, у кривични законик се додаjе члан „прећуткивање, односно несаопштавање надлежним органима о планираном злочину“, што се такође односи на тероризам и не може бити примењен на децу, родитеље или супружника осумњиченог............ ЗНА ПУТИН ШТА РАДИ !!!
Nedelja 10.07.2016. 16:50
Вучићу учи се и не улизуј се онима који угрожавају грађане Србије и твој народ у Републици Српској !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online