Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 06.07.2016.
16:36
sputniknews.com A

Organizacija koja će baciti Ameriku na kolena

"Pošto su se Indija i Pakistan pridružile Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS) globalni uticaj Vašingtona biće smanjen" izjavio je za Sputnjik politički analitičar Erik Drajzer.

pixabay.com
Ozbiljno uzdrmana hegemonija SAD-a

- ŠOS je zaista shvaćen na više načina kao neka vrsta vozila kojim se Rusija i Kina zajedno približavaju - rekao je Drajzer.

- Ta multilateralna međunarodna organizacija pruža potencijalnu platformu i forum za rešavanje konflikata. Mislim da imamo potencijalno novo sredstvo za sklapanje mira i donošenje prosperitetnih odluka - napomenuo je on.

Uključivanje Indije i Pakistana u tu organizaciju je zapravo njeno prvo širenje od osnivanja 2001. godine. Zajedno sa drugim ekonomskim savezima Rusija i Kina i nekoliko bivših sovjetskih republika traže načine da obezbede uslove za razvoj svojih mogućnosti, nezavisno od uticaja Zapada.

- Mislim da postoje brojni razlozi zašto postoji potencijal za postojanje trajnog saveza - objašnjava Drajzer.

- Ako uzmete ove stvari zajedno, ono što ćete videti jeste jedna harmonična i koherentna strategija za stvaranje protivteže Zapadu. Drugim rečima, nešto što balansira sa unipolarnom hegemonijom SAD i NATO-a - dodaje on.

Indija i Pakistan smanjuju uticaj SAD-a u Aziji

Uprkos političkim sukobima između Indije i Pakistana, njihovo novo partnerstvo moglo bi da spreči mogućnost mešanja Vašingtona u odnose u Aziji.

- Mogu li ove naizgled potpuno različite stvari, biti na neki način sjedinjene u formalnu vezu? Na kraju krajeva, to je ono što donosi dobrobit ovim zemljama, i, po mom mišljenju, to je ono čega se SAD plaše više nego bilo čega drugog - kaže Drajzer.

Iran bi mogao biti sledeća zemlja koja će se pridružiti ŠOS-u, njegov razvoj mogao bi imati još veći uticaj na imidž američke hegemonije.

- Ono što omogućava Iranu pristup velikim investicijama nema veze sa Zapadom. A to je opet ono što izaziva strah kod SAD i Evrope - napominje on.

- Da li će Zapad prihvatiti da se takmiči sa kineskim naftnim kompanijama i ruskim kompanijama na iranskom tržištu? To bi bio razarajući geopolitički udarac za Vašington i bolje bi bilo da su zabrinuti zbog toga i da na to gledaju veoma pažljivo - zaključuje Drjazer.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.07.2016. 16:51
:D)) vucic i nikolic u Iranu jos nisu zickali investicije - a trebali su. Iranu svaka cast i respekt na bojkotovanju zapadnih GMO produkata.
Sreda 06.07.2016. 16:59
Doslo vreme da malo i klece, a ne samo da se trte...
Sreda 06.07.2016. 17:10
Ove gubernijske skaske slusaju se od osnivanja Amerike i od kupovine Aljaske !!! ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online