Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.05.2016.
07:45
B. Božin - Vesti A

Europol - apsolutna kontrola u ime borbe protiv terora (1): "Evropski FBI" znaće sve o svakome

Evropska policija Europol je transformisana tako da može nekontrolisano da prikuplja sve informacije o građanima i da zna sve o svakom, piše nemački portal Kop-onlajn. Prošle srede je Evropski parlament velikom većinom odlučio o proširivanju ingerencija Europola, a nova regulativa će stupiti na snagu početkom iduće godine, iako su mnoge mere već sada u primeni.

Reuters
Ulaz u centralu Fejsbuka: Privatni podaci u rukama bezbednjaka

Europol je osnovan 1999. godine sa širokim imunitetom i bez stvarnih kontrolnih mehanizama, a krug delovanja je izvorno trebalo da bude koordinacija nacionalnih policija Evrope i razmena informacija, kako bi se odgovorilo međunarodnom kriminalu.

Pogotovo od 2013. godine Komisija Evropske unije radi na tome da Europol stavi u poziciju da prikuplja što više i što detaljnije informacije, a građanima je stavljeno do znanja da zbog opasnosti od terora, dosadašnja razmena informacija bezbednosnih službi nije funkcionisala i mora masovno da se proširi.

Sa izvesnim zakašnjenjem je ova regulativa dala pravnu osnovu i za rad Evropskog centra za borbu protiv terorizma (ECTC) i osporavane službe za prijavu internet - sadržaja (EU-IRU) , koje su još u januaru startovale.

Kao na dlanu

Europol će uskoro moći da ima pristup javnim i tajnim bankama podataka, da uzima lične podatke, obrađuje ih, skladišti i na kraju razmenjuje sa drugim službama. Ime, adresa, nacionalnost, zanimanje, pasoš, vozačka dozvola, otisci prstiju i DNK profili, sumnja na članstvo u kriminalnim organizacijama, raniji poslodavci, fotosi i osobeni znaci, nadimci i pseudonimi, bankarski podaci, stanje na kontu, nekretnine, veze sa firmom, poreski podaci - sve te lične informacije građana, Europol će ubuduće moći da poseduje.

Ova druga će moći da razmenjuje javno dostupne privatne podatke sa Fejsbukom, Tviterom, Guglom i Ju tjubom, kako bi se osujetila propaganda Islamske države. Brisanje "ekstremističkih sadržaja" zasnovano je na dobrovoljnoj bazi, ali se do sada uvek izlazilo u susret takvim zahtevima. Tako je od jula prošle godine od 4.700 sadržaja uzetih pod lupu, izbrisano 3.000, bez toga da je morao da se podnosi sudski nalog.

- Pozivi na mržnju i nasilje na internetu vode do krivičnih dela u pravom svetu, upozorava poslanica SPD-a u EU parlamentu Silvija Ivon Kaufman, koja zahteva da nelegalni sadržaji, koji su javno dostupni, brzo nestanu sa mreža.

                                          SUTRA: Legalni i ilegalni internet

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online