Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 17.05.2016.
09:36
Vestionline A

"Putin želi Trampa za predsednika SAD-a kako bi zajedno uništili EU"

Najveći šahovski igrač svih vremena Gari Kasparov tvrdi kako Vladimir Putin, Donald Trump i evropska desnica imaju zajednički cilj koji predstavlja slabljenje moći Evropske unije.

Reuters
Kasparov iz fotelje nastavlja svoje tirade protiv predsednika Rusije Vladimira Putina

U svojoj najnovijoj kolumni za britanski "Gardijan" Kasparov upozorava kako izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, Bregzit, nije samo pusta želja službenog Kremlja, već i nešto što aktivno podržava. Ruski mediji koji se nalaze pod Putinovom kontrolom, "Raša tudej" i "Sputnjik", prepuni su članaka o Bregzitu, kao i pohvala Donalda Trampa.

- Zavadi pa vladaj nije ništa novo, ali to ne znači da nije efektno - piše Kasparov.

- Tokom svojih 16 godina na vlasti, Putin je odradio dobar posao u biranju najslabijih, najponiznijih pripadnika krda evropskih vođa, koje bi zatim koristio kao klin protiv ujedinjene Europe. Imao je Silvija Berluskonija, koji se hvalio kako je Putinov lični advokat. Imao je Gerharda Šredera, i još uvek ga ima kao predsednika gasovoda Severni tok, koji spaja Rusiju i Nemačku, a Šreder ga je odobrio dok je bio kancelar - piše Kasparov.

- Putin uvek podržava najveće separatiste u evropskoj politici i nada se kako će mu vratiti uslugu glasanjem za ukidanje EU sankcija protiv Rusije - navodi Kasparov u tekstu.

- Evropske anti-imigrantske stranke, kvazi-fašisti i ne-toliko-kvazi fašisti otvoreno obožavaju čoveka koji je anektirao evropsku teritoriju i nastavlja svoj vojni napad na Ukrajinu, državu koju želi da kazni jer je sledila san pridruživanja EU, san koji bi neki u Britaniji rado napustili - tvrdi Kasparov.

"Raditi suprotno od onoga što želi Putin"

Kasparov upozorava kako bi Bregzit ojačao snage koje žele podeli i mržnju i kako bi to bilo velik udar za vrednosti ljudskih prava i demokratije.

- Nemam velike simpatije prema birokratiji u Briselu. Niko ko je odrastao u totalitarnoj državi nikad nije video neki problem i pomislio kako je za rešenje potrebna još jedna garnitura političara i birokrata. Ipak, u ovom slučaju, lek se pokazao boljim od bolesti. Uz sve svoje nedostatke, EU je znatno bolja od ere koja joj je prethodila - napisao je Kasparov.

Kasparov upozorava da bi se svi trebalo da se zabrinu kada vide ko najviše želi povratak u eru pre Europske unije.

- Ako tragate za najboljim potezom, najbolje je pogledati šta želi Putin i zatim učiniti suprotno od toga. Na primer, on očajnički želi da Tramp postane novi predsednik SAD-a - navodi Gari Kasparov.

Na samom kraju kolumne Kasparov citira Vinstona Čerčila: "Ne možemo stati. Nema odmorišta na ovoj tački. Došli smo do mesta na našem putovanju gde ne može biti zaustavljanja. Moramo nastaviti. Mora biti ili svetska anarhija, ili svetski red".

POVEZANE VESTI

Utorak 17.05.2016. 13:26
Pa šta ima Putko i Trampavi da je uništavaju,pa ona je već uništena-jednom nogom u grrobu
Utorak 17.05.2016. 13:30
Kasparov,jesi bio i takav šahista kao političar.Tebi izgleda ništa ne ide od ruke već se samoproglašavaš veličinom,a u očima javnosti ti si samo jedna bezvredna prodana ojadjena duša.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online