Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.04.2016.
07:46
N. Jokić - Vesti A

Balkan zadužen za prljave poslove?

Evropska unija prekršila je sopstvene konvencije o ljudskim pravima kao i Ženevsku konvenciju o izbeglicama, sklopivši ugovor s Turskom o vraćanju izbeglica i migranata s grčke teritorije, navodi se u rezoluciji usvojenoj u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u Strazburu, koju čine delegacije 47 zemalja, uključujući i Srbiju.

wikipedia.org
Izveštaji kao tužbe: Tineke Strik

Poslanici su izglasali dve rezolucije na osnovu izveštaja koje je podnela Holanđanka Tineke Strik: jednu o ljudskim pravima izbeglica i migranata na zapadnom Balkanu i drugu, o položaju izbeglica i migranata u okviru ugovora EU-Turska. Obe rezolucije izričito kritikuju politiku EU i njeno rešavanje migrantske krize preko balkanskih zemalja ili Turske.

Nema para, nema ljudi

Izvestilac Tineke Strik navodi činjenicu da obećane milijarde za zbrinjavanje izbeglica u Turskoj još nisu stigle, a pomoć Grčkoj u osoblju ni izdaleka nije dovoljna da bi se ispoštovale procedure za podnošenje zahteva za azil i rešavanje za svakoga pojedinačno o vraćanju u Tursku. EU je do sada poslala samo nekoliko desetina službenika u Grčku, tako da tražilac azila mora da čeka bar tri meseca na odgovor.

Pozivaju BJR Makedoniju, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju, kao i Grčku i Austriju, da poštuju Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i ne proteruju tražioce azila, ali i da policije i bezbednjaci ne primenjuju prekomernu silu. Zemlje Zapadnog Balkana pozvane su da ne vraćaju tražioce azila u države gde im nije zagarantovana zaštita u skladu s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Ženevskom konvencijom o izbeglicama.

Ističući da je reč o institucionalnoj krizi EU koja očigledno odbija da poštuje svoju konvenciju, švajcarski poslanik Alfred Her ocenio je tokom rasprave da Brisel vodi "vrlo licemernu politiku".

- Austrija je zatvorila svoje granice. Kritike se upućuju Srbiji i Makedoniji, ali u suštini postoji zadovoljstvo zato što one obavljaju prljav posao - rekao je Her.

On je postavio pitanje kako Savet Evrope, kao panevropska organizacija za ljudska prava, može da primora EU da poštuje evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Iako je u utorak u istoj Skupštini predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker tvrdio da Evropa "nije izgubila dušu" sklapajući ugovor s Turskom, u rezoluciji se izričito kaže da je taj ugovor u suprotnosti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Pri tom, niti Grčka ima administrativne mogućnosti da ispoštuje proceduru rešavanja zahteva za azil, niti je Turska "sigurna zemlja" da bi EU u nju mogla da vraća izbeglice iz Grčke. Uz sve to, Turska nije potpisnica Ženevske konvencije u celini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online