Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.04.2016.
09:53
Vestionline A

Tramp i Hilari nezaustavljivi: Pokorili i Njujork

Republikanac Donald Tramp i Demokrata Hilari Klinton pobednici su unutarstranačkih izbora u svojoj matičnoj saveznoj državi Njujorku, posle čega su oboje izjavili da sada ne mogu biti zaustavljeni na putu za dobijanje nominacija svojih stranaka na predsedničkim izborima u SAD.

Reuters
Zadovoljan: Donald Tramp briljirao u Njujorku

Tramp je, zahvaljujući ubedljivoj pobedi nad najvećim rivalom Tedom Kruzom u Njujorku, dobio na snazi baš u trenutku kad se na Floridi sastaju članovi Republikanskog nacionalnog komiteta, kako bi raspravili strategiju za konvenciju u julu, na kojoj će biti proglašen kandidat stranke za predsednika, preneo je Rojters.

Kad je reč o kandidatima Demokratske stranke, nešto manje ubedljiva pobeda Klintonove nad Bernijem Sandersom je okončala pobednički niz tog 74-godišnjeg socijal-demokratske i dalo podsticaj bivšoj prvoj dami Amerike, iako pred njom ima još teških bitaka, navode agencije.

Krajnji pobednici unutarstranačkih izbora suočiće se međusobno na predsedničkim izborima u SAD, zakazanim za novembar.

Trampova pobeda, koju su u njegovom taboru proslavili uz pesmu Frenka Sinatre "Njujork, Njujork" u Trampovom tornju na Menhetnu, predstavlja značajan uspeh posle poraza u Viskonsinu pre dve nedelje.

- Na osnovu prvih rezultata, vidim da je trka na samom kraju. Senator Kruz je praktično eliminisan iz trke - izjavio je Tramp po objavljivanju preliminarnih rezultata, koji su pokazali da ima značajno više glasova od Kruza.

Tom američkom milijarderu sada predstoji još jedna značajna noć, 26. aprila, kad se održavaju unutarstranački izbori u Pensilvaniji, Konektikatu, Roud Ajlandu, Delaveru i Merilendu.

Osvojivši veliku većinu od ukupno 95 delegata na izborima u Njujorku, Tramp se sada približio brojci od 1.237 delegata, koliko mu je potrebno da bi dobio direktnu nominaciju. Ukoliko se to ne desi, pobednik će biti odlučen na konvenciji Republikanaca od 18. do 21. jula u Klivlendu.

Kruz je u Njujorku bio tek treći, iza guvernera Ohaja Džona Kejsika, pa se već okrenuo unutarstranačkim izborima u Pensilvaniji, gde je pozvao republikance da se ujedine oko njegove nominacije.

Reuters
TKorak bliže kandidaturi: Hilari Klinton

Klintonova, bivši guverner Njujorka, s druge strane, nije ni izbliza ostvarila tako ubedljivu pobedu da bi iz trke za nominaciju Demokrata izbacila rivala Sandersa, navodi Rojters.

Međutim, posle pobede Klintonove u Njujorku, sada je gotovo nemoguće da je Sanders pretekne u broju delegata potrebnih da bi se osvojila direktna nominacija.

Njen veliki osmeh posle ostvarene pobede u Njujorku je, međutim, pokazao da joj je ta pobeda veoma važna u nastojanju da postane prva žena na čelu SAD.

- Danas ste još jednom dokazali da nema tako dobrog i lepog mesta kao što je dom. Ova pobeda je za mene veoma lična - istakla je ona.

Klintonova (68) je dodala da je "na vidiku pobeda" za nominaciju Demokratske stranke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online