Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 02.04.2016.
04:12
B. Božin - Vesti A

Nemačka je na meti terorista!

Tajne službe vlade u Berlinu potpuno su nemoćne da zemlju odbrane od potencijalnih napada islamista.

Vlasti u Berlinu imaju sve razloge za zabrinutost

Preteće slike koje su se ovih dana pojavile na društvenim mrežama pobudile su pažnju u Nemačkoj. Jedna od njih pokazuje džihadistu ispred aerodromske zgrade u Bonu-Kelnu i porukom na nemačkom jeziku koja glasi:

"Šta su tvoja braća u Belgiji uspela, uspećeš i ti!", čime se aludira da bi to mogao da bude sledeći cilj terorističkih napada po uzoru na Brisel.

Na drugoj slici se vidi sedište nemačkog kancelara koji gori u plamenu, dok ispred stoji maskirani terorista i sovjetski tenk iz Drugog svetskog rata, a pored crna zastava ID i poruka "Nemačka je bojno polje". U istom propagandnom kolažu se vide nemački borbeni avioni i ranjena deca koja krvare, čime želi da se sugeriše učestvovanje Nemačke u bombardovanju terorističke milicije u Siriji. Novo u čitavoj ovoj kampanji je to što su poruke ispisane na nemačkom jeziku.

Koliko su ozbiljne ove pretnje, teško je proceniti. One čak ne moraju da potiču od Islamske države, već od njihovih simpatizera ili onih koji žele da šire strah i paniku, smatraju eksperti.

- Postoje uvek nove pretnje, tvitovi i video-snimci u tom pravcu - kaže stručnjak za terorizam Rolf Tophofen.

- Oni su deo perfidne propagandne strategije ID, koja se služi modernim metodama kako bi skrenula pažnju Zapada na potpuno drugačiji način nego što je to ranije radio Osama bin Laden, koji je govorio monotonim glasom u kameru - dodaje on.

Vehabije pod ruku s nacistima

Vehabije i islamski teroristi mrze Jevreje, a još više Izrael. Oni se dive Hitleru za ono što je učinio Jevrejima, te posredno i Nemačkoj, koju smatraju istorijskim saveznikom u svojoj fanatičnoj borbi protiv Jevreja i Izraela. Mnogi radikalni islamisti simpatišu Nemačku koje više nema. Već se dešavalo da na antiizraelskim demonstracijama zajedno marširaju islamisti i neonacisti, kao na primer u julu 2014. u Dortmundu.

Nove poruke, međutim, ne menjaju ništa u procenama bezbednosnih službi koje kažu da je Nemačka i dalje na meti islamskih terorista. Stanje nije ništa opasnije nego inače zbog nove serije slika i videa, umiruju nadležne službe i demantuju da postoje konkretni planovi o napadima ID. Ipak, posle svakog krvavog terorističkog napada na neku evropsku metropolu, kao što je najnoviji u Briselu u kojem je stradalo 32 ljudi, uvek se iznova postavlja pitanje zašto je Nemačka pošteđena napada. Iako je bilo više osujećenih pokušaja, svi se oni mogu izbrojati na prste jedne ruke u periodu od jedne decenije i neuporedivi su sa krvoprolićima u Madridu, Londonu, Parizu, Briselu, Moskvi.

Rad obaveštajnih službi i čista sreća sprečili su napade, tvrde stručnjaci, ali i podsećaju da postoji nekoliko razloga zbog kojih se teroristi nisu baš mnogo ni trudili da napadnu na nemačkom tlu. Kao prvo, Nemačka im nudi gotovo rajske uslove za sakrivanje. Sigurnosni propisi su dosta komotni, ne postoji jedinstvena baza podataka, nemačkim obaveštajnim službama je zakonski zabranjeno delovanje u inostranstvu, policijske snage su personalno tako slabe da ne uspevaju da trajno nadgledaju ni 200 najokorelijih salafista, a nema ni dovoljno službenika koji govore arapski da bi mogli da se infiltriraju u radikalne grupacije i iznutra ih nadgledaju.

Terorista ubijen nedavno u Parizu pri pokušaju da napadne policiju živeo je u Nemačkoj sa sedam različitih identiteta, a čak je dva puta bio na sudu pod dva različita imena - jer se otisci prstiju očigledno ne čuvaju ni u jednoj bazi podataka. Islamisti znaju da bi eventualni napad na tlu Nemačke odmah doveo do pooštravanja zakona.

POVEZANE VESTI

Subota 02.04.2016. 09:37
hajde bre, vreme je da se pređe malo i na nemce i na engleze...
Subota 02.04.2016. 08:52
Bas bi bilo zanimljivo kada bi Vesti online (pre nego sto "istrce pred rudu") uporedile koliko je puta ruska tajna sluzba bila NEMOCNA u odnosu na tajnu sluzbu Namacke i koliko puta je "pucalo" po ruskim pozoristima , skolama , trgovima ... koliko je ruskih policajaca , civila , dece ... stradalo od "teroristicke ruke" , a koliko Nemackih !???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online