Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.03.2016.
08:30
Lj. Ivanović - Vesti A

Kastra jedino nervirali novinari

Američki predsednik Barak Obama pozvao je Kubu da poboljša demokratiju i ljudska prava na sastanku s predsednikom Raulom Kastrom tokom svoje istorijske posete tom karipskom ostrvu.

Reuters
Razlike još duboke: Barak Obama i Raul Kastro

Obama je rekao da su on i Raul Kastro imali "iskrene i otvorene" razgovore o ljudskim pravima kao i o područjima saradnje. Kastro je izjavio da bi mogli da imaju puno bolje odnose kada bi SAD ukinule trgovinski embargo Kubi, koji je na snazi pune 54 godine.

- I dalje imamo ozbiljne razlike, uključujući i one po pitanjima demokratije i ljudskih prava - rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za medije u Havani, na kojoj je i Kastro odgovarao na novinarska pitanja, što čini vrlo retko.

Upitan zbog čega Kuba ne oslobodi preostale političke zatvorenike, Kastro je ljutito uzvratio:
- Koje političke zatvorenike?! Dajte mi listu! Gde su ti politički zatvorenici? Recite mi i biće pre večeri u svojim kućama - vidno uznemiren je govorio Kastro, odmahujući rukom prema novinarima.

Obama je sasvim mirno posmatrao neugodnu situaciju kubanskog predsednika. Pre svega, na Kubi zaista ima političkih zatvorenika, a grupu iz pokreta Žene u belom su vlasti pohapsile pred TV kamerama veče uoči dolaska Obame. Takođe, sam Kastro je u decembru 2014, kad je postignut dogovor o normalizaciji odnosa sa SAD, priznao da je iz zatvora oslobodio 53 politička zatvorenika, ali se veruje da ih je još nekoliko desetina i dan danas iza rešetaka.

Fidel se odavno ništa ne pita

Susret Obame i Fidela Kastra, starijeg brata aktuelnog predsednika i vođe revolucije nije bio planiran i do njega nije ni došlo. Naime, vrlo malo je stariji Kastro govorio o normalizaciji odnosa Kube i SAD, ali se veruje da nije srećan načinom na koji je to njegov mlađi brat izveo. Međutim, pokazalo se da je Raul taj koji ima stvarnu vlast na Kubi i da još od 2008. Fidel Kastro nema više uticaj na kubansku politiku.

- Sudbinu Kube neće određivati SAD, niti bilo koja druga država. Nju će odrediti Kubanci, a mi nikada nećemo prestati da govorimo o nedostatku demokratije i ljudskih prava - nadovezao se Obama.

Dvojica čelnika održala su razgovore oči u oči dan nakon što je Obama doputovao u prvu posetu Kubi jednog američkog predsednika posle punih 88 godina. Takva poseta se decenijama smatrala nezamislivim, ali je postao moguć nakon što su tajni pregovori doveli do sklapanja sporazuma 2014. o normalizaciji odnosa između dva hladnoratovska neprijatelja.
Otvaranje je okončalo decenije napora SAD da izolacijom prisili Kubu da se promeni. Ali, taj koncept nije dao rezultate i predsednik Obama, koji je rođen 1961. godine, one u kojoj su diplomatske veze SAD i Kube prekinute, odlučio je da okrene list.

Vratite Gvantanamo

Raul Kastro je ponovio stare zahteve o ukidanju embarga SAD Kubi, ali je zatražio i da se američke snage, stacionirane u zalivu Gvantanamo, povuku i da se baza koja je međudržavnim ugovorom u rukama SAD još od 1903. godine, vrati pod suverenitet Kube.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online