Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.03.2016.
07:30
Lj. Ivanović - Vesti A

Koplja će ukrstiti Tramp i Hilari

Republikanski milijarder Donald Tramp i favorit demokrata Hilari Klinton imali su još jedno sjajno veče na unutarstranačkim izborima u nekoliko saveznih država. Tramp je ubedljiv bio na Floridi, u Severnoj Karolini, Ilinoisu i Misuriju, a izgubio je jedino u Ohaju gde je pobednik aktuelni guverner te države Džon Kejsik.

Tramp i Hilari već viđeni pobednici stranačkih izbora

S druge strane, Hilari Klinton je pobedila u svih pet saveznih država u kojima su članovi te partije birali ko će im biti kandidat na predsedničkim izborima u novembru. Klintonova je osvojila Floridu i Ohajo, Ilinois i Severnu Karolinu, a vrlo tesan rezultat u Misuriju ne može da joj pokvari slavlje. Prva "žrtva" novog kruga predizbora je republikanski senator s Floride Marko Rubio koji je objavio u izbornoj noći da se povlači iz trke pošto nije uspeo da odnese pobedu ni u svojoj državi.

- Nije bila Božja volja da ja postanem predsednik, prokomentarisao je Rubio svoje odustajanje.

Usamljeni milijarder

Kod republikanaca Tramp grabi ka pobedi, a kako mu otpadaju jedan po jedan rival, s optimizmom može da gleda na ostatak trke. Pored njega, još izvesne nade gaji Ted Kruz, senator iz Teksasa, kao i Kejsik, ali su njihovi izgledi za trijumf vrlo mršavi. Donald Tramp je uspeo da porazi sve takmace koje je favorizovala partija, i sve to uprkos činjenici da ni stranački finansijeri ne stoje uz njega, kao i dobar deo medija.

- Ja sam milijarder. Zato mogu da govorim šta mislim i nezavisnim od interesnih grupa i lobista. Približavamo se pobedi i onda moramo ujediniti našu partiju kako bismo na jesen porazili Hilari - rekao je Tramp u pobedničkom govoru u Palm biču na Floridi.

Rivali: Romni ili Rajan

Međutim, Tramp ima izvesnih problema sa prikupljanjem delegata i ako u ostatku izbora, do juna i potom konvencije u Klivlednu, ne sakupi dovoljan broj delegata za stranačku nominaciju, sama stranka može da mu postavi na konvenciji rivala, a veruje se da bi to mogao biti Mit Romni ili Pol Rajan, par koji je od aktuelnog predsednika Baraka Obame izgubio izbore 2012. godine. Tramp je do sada osvojio 46 odsto delegata i sada ima ukupno 621 glas delegata, Kruz 396, a Kejsik 138. Za nominaciju je potrebna podrška 1.237 delegata.

Anonimusi objavili rat

Hakerska grupa Anonimusi je objavila "sveopšti rat" protiv pretendenta za nominaciju Republikanaca na izborima u SAD Donalda Trampa i pozvala ostale hakere aktiviste da se ujedine protiv tog američkog milijardera tako što će 1. aprila napasti sve njegove sajtove.
- Dragi Donalde Trampe, posmatramo te već duže vreme i ono što vidimo je veoma uznemirujuće. Šokirao si čitav svet svojim užasnim delima i idealima - rekao je na snimku jedan maskirani haker i dodao da "ovo nije upozorenje, već objava sveopšteg rata".

Kod demokrata je situacija daleko jasnija. Istina, Hilari Klinton sa 1.561 i Berni Sanders sa 800 delegata još mogu dugo da vode trku i iako niko ne sumnja naročito da bi Sanders mogao da izađe kao pobednik, on itekako može da produži nadmetanje i namuči bivšu prvu damu i državnu sekretarku SAD.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online