Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 03.03.2016.
08:41
Vestionline A

Puškov: U Siriji se odlučuje svetski poredak

Šef Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Aleksej Puškov ocenio je da se u Siriji odlučuje o svetskom poretku i da se ne radi samo o lokalnom konfliktu. - SAD znaju da gube na imidžu nezaobilazne nacije ako dožive neuspeh u Siriji, i toga je već mesecima svestan i državni sekretar Džon Keri - kazao je Puškov.

Reuters
Puškov: Odluka o svetskom poretku u Siriji

Puškov je istakao da je Rusija danas, pored SAD i Kine, jedna od tri svetske sile, koja nezavisno može donositi odluke na globalnom nivou i naglašava da je zvanična Moskva, kao svestska sila, u Siriji intervenisala preuzimajući odgovornost za stanje u svetu.

On za bečki dnevnik "Prese" kaže i da Rusija neće upućivati kopnene snage u Siriju i da je cilj njenog angazovanja da podrži sirijsku vojsku i sve one koji se bore protiv Islamske države.

- Mi podržavamo Bašara al Asada jer je on još uvek legitimni predsednik Sirije i uz izuzetak Kurda, jedina snaga u toj zemlji koja se na kopnu bori protiv Islamske države" - naglasio je on i negirao da Rusija zapadu u Siriji želi da održi lekciju.

SAD potpuno uništile Bliski istok

Reuters

- Međutim mi ne vidimo razlog da se držimo po strani kada su SAD u poslednje dve decenije, u kojoj su imale monopol na rešenju problema na Bliskom istoku, region kompletno uništile - kazao je on.

Puškov smatra da na Bliskom istoku ne postoji vakuum koji su napravile SAD, već da se radi o katastrofi.

- Zapadni analitičari koriste pojam vakuuma, i to je je samo ljubazni način da se kaže da su Amerikanci doživeli potpuni neuspeh. Libija, Irak, Sirija, Jemen - SAD nisu ništa postigle osim haosa - uveren je on.

Puškov je istakao da je Rusija odgovorna i za bezbednost svojih saveznika u Centralnoj Aziji - u Kazahstanu, Tadžikistanu ili Kirgiziji. 

- To je naše ranjivo predvorje, kojem preti Islamska država. Vreme je da neko uspostavi red na Bliskom istoku - dodao je on i dodao da je poredak u Siriji "neko drugi razorio", podsetivši da SAD žele da svrgnu sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Obama podržava islamiste

Reuters

- Kada je američki predsednik Barak Obama 2012. spoznao da puč protiv Asada, koji je pripremao, neće uspeti, on je počeo zajedno sa Turskom, Katarom i Saudijskom Arabijom da podržava radikalne islamističke grupe. Mi smo u Siriji intervenisali kada od SAD ciljano rešenje nije funkcionisalo. Siriji je potrebno političko rešenje - poručuje Puškov.

On je istakao da Asada podržava veliki deo sirijskog stanovništva i da političko rešenje ne može biti zasnovano na njegovom svrgavanju, već na pregovorima vlade i opozicije.

Tek je, kako je dodao, vojna akcija Rusije u Siriji uspostavila ravnotežu i omogućila političko rešenje i bez Rusije, uveren je on, sada u Siriji ne bi bilo primirja, pregovora, i Islamska država i Al Nusra bi sada između sebe delile Damask.

Slabljenje ili uništavanje Islamske države donosi i veću bezbednost Rusiji, ali ako ta teroristička organizacija ojača to je onda veća opasnost po Rusiju, upozorio je on.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.03.2016. 09:04
Русијо спаси свет од катастрофе у коју жели да га гурне америка. Паметни део америке полако схвата да је Русија та која штити планету.
Četvrtak 03.03.2016. 10:40
Kratko, jasno, odlučno i istinito.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online