Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.01.2016.
07:45
N. Popović - Vesti A

Nemačka u šoku zbog nasilja za Novu godinu: Migranti prepadali žene

Nemačka je u šoku, a monstruozne scene masovnog nasilja nad stotinama žena koje su se dogodile u novogodišnjoj noći u senci monumentalne katedrale u Kelnu i okolini tamošnje Glavne železničke stanice, postale su u međuvremenu glavna vest u nemačkim medijima.

Reuters
Upozorenje ispred stanice u Kelnu: Čuvajte se džeparoša

Međutim, jedino su nezavisni internet portali KOP i Dojče Virtšafts Nahrihten bez okolišenja izvestili da su nasilnici bili migranti arapskog i severno-afričkog porekla. Većina je bila u dobu između 15 i 25 godina, kažu da ih je bilo skoro hiljadu.

Ostalim medijima trebalo je par dana da taj ključni podatak iznesu na videlo.

Na kraju, oglasili su se i čelnici snaga bezbednosti navodeći da su policajci bili u novogodišnjoj noći na tim lokacijama, ali da patrole same nisu primetile ništa. Da se nešto dešava, shvatili su tek kada su žene i devojke masovno počele da prijavljuju napade i pljačke novčanika, mobilnih telefona...

Šef policije u Kelnu, Volfgang Abers, izjavio je da su primili više od 60 prijava maltretiranih i opljačkanih žena, a pominje se da je u jednom slučaju prijavljeno i silovanje. Po njegovim rečima, formiran je specijalni istražni tim sa kodnim nazivom "Nova godina" koji će se baviti otkrivanjem i hapšenjem osumnjičenih.

Iznenađeni došljaci

- Okružilo me nekoliko mladića, smejali su se i nešto govorili među sobom na meni nerazumljivom jeziku. Nekoliko njih me uhvatilo za grudi i zadnjicu. Reagovala sam instinktivno, viknula i podigla ruku da udarim najbližeg, a oni su u tom trenutku uplašeno ustuknuli i kao da su bili iznenađeni mojom reakcijom. Ne znam kako da to objasnim, imala sam utisak da uopšte nisu bili svesni da rade nešto nedozvoljeno - kazala je za TV N24 jedna od žrtava nasilja u Kelnu.

- Nećemo dozvoliti da se grupe migranata poreklom sa severa afričkog kontinenta, organizuju i udružuju da bi maltretirali, seksualno napadali i uznemiravali žene i devojke. Potrebna je zato konsenkventna istraga i reakcija pravosudnih organa, kao i veće prisustvo policije na određenim lokalitetima kako bi se slična dešavanja ubuduće sprečila, izjavio je za list "Keln ekspres" Ralf Jeger (SPD), pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Severna Rajna- Vestfalija.

- Ovo je potpuna nova dimenzija nasilja, ovako nešto još nije viđeno - konstatuje Arnold Plikert, predsednik sindikata policije u toj nemačkoj pokrajini. "Zabeležili smo te noći i to da je jedan od siledžija "pipkao" čak i policajku koja je sa kolegama došla da interveniše", rezigniran je Plikert.

Gradonačelnica Kelna, Henrijeta Reker, takođe je izrazila zaprepašćenost događajima u novogodišnjoj noći, rekavši da je neprihvatljivo da se građani i gosti u Kelnu osećaju nesigurno i ugroženo, pa je najavila da će se na ključnim tačkama u gradu pojačati i video-nadzor.

Policija i gradske vlasti su zabrinute jer se približava naredna velika masovna priredba, nadaleko čuveni kelnski karneval, a niko ne želi da se scene nasilja iz novogodišnje noći ponove i na toj manifestaciji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online