Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 02.01.2016.
14:21
Srna, sputniknews.com A

Rusija obznanila: SAD i NATO pretnja nacionalnoj bezbednosti

Predsednik Rusije Vladimir Putin odobrio je Strategiju nacionalne bezbednosti za 2016. godinu, u kojoj su po prvi put SAD i NATO okarakterisani kao pretnja po nacionalnu bezbednost Rusije.

euterDokument pod nazivom "O strategiji nacionalne bezbednosti Ruske Federacije" Putin je potpisao 31. decembra 2015. godine i on zamenjuje verziju iz 2009. godine kada je predsednik bio Dmitrij Medvedev. U toj verz
 
 
Reuters
Putin javno prozvao SAD i NATO

Dokument pod nazivom "O strategiji nacionalne bezbjednosti Ruske Federacije" Putin je potpisao 31. decembra 2015. godine i on zamjenjuje verziju iz 2009. godine kada je predsjednik bio Dmitrij Medvedev. U toj verziji ne pominju se ni SAD ni NATO.

- Jačanje Rusije odvija se u vreme novih pretnji po nacionalnu bezbednost, koje imaju složenu i međusobno povezanu strukturu - navodi se u dokumentu i dodaje da je Moskva uspela da istakne svoju ulogu u rešavanju globalnih problema i međunarodnih sukoba.

U dokumentu se ističe da je sprovođenje nezavisne politike i na međunarodnom i domaćem planu izazvalo kontrareagovanje Amerike i njenih saveznika, koji pokušavaju da zadrže dominaciju u globalnim pitanjima.

Te aspiracije dovešće do pojačanog političkog, ekonomskog, vojnog i informativnog pritiska na Rusiju, navodi se u dokumentu.

- SAD i EU podržale su antiustavni državni udar u Ukrajini, što je dovelo do dubokih podela u ukrajinskom društvu i do vojnog sukoba - navodi se u dokumentu.

U dokumentu se, takođe, ističe da je širenje NATO pretnja ruskoj nacionalnoj bezbednosti te da su SAD proširile svoju mrežu vojno-bioloških laboratorija u zemljama susedima Rusiji.

U dokumentu, koji predstavlja osnovu za planiranje strategije nacionalne bezbednosti različitih državnih tela, ne spominje se Sirija.

Devet najvažnijih tačaka dokumenta su:

1. Obojene revolucije 

Kao najveću pretnju, ruske vlasti izdvojile su radikalne grupe koje putem nacionalističkih i ekstremističkih ideologija prete građanima zemlje i nacionalnoj bezbednosti. ​Takođe, u spisak su uvrštene i strane obaveštajne službe, ali i pojedine kriminalne grupe.

Reuters
Biološka laboratorija

2. SAD 

Porast broja zemalja koje poseduju nuklearno oružje povećava bezbednosni rizik, navodi se u dokumentu. Takođe, govori se i o tome da je zabeležen rast biološkog i hemijskog naoružanja.

- Mreža američke vojske specijalizovane za biološko ratovanje pojačala je prisustvo u zemljama koje okružuju Rusiju - navodi se u Strategiji, iako Rusija nezavisnom politikom nastoji da se suprotstavi Americi i njenim saveznicima kako bi održala vodeću ulogu u rešavanju svetskih problema.

3. NATO 

Severnoatlantska alijansa napreduje prema granicama sa Rusijom i stvara ozbiljnu nacionalnu pretnju, navodi se u dokumentu. ​Proces militarizacije se aktivno odvija u zemljama koje okružuju Rusiju, a NATO nastavlja da ne poštuje principe bezbednosne stabilnosti.

​Uprkos svemu, Rusija je zainteresovana da vodi fer dijaloge i održi dobre odnose sa NATO-om, SAD i EU, govori se u Strategiji. ​Takođe, neophodno je ojačati mehanizme kako bi se ograničilo umnožavanje oružja za masovno uništenje.

4. Problem Ukrajine

SAD i EU nastavljaju da podržavaju državni prevrat u Ukrajini koji je doveo do podele društva i izazvao vojni sukob na jugoistoku zemlje.

​Jačanje desničarskih ideologija u Ukrajini doprinelo je porastu nestabilnosti u Evropi i predstavlja veliku pretnju u blizini ruske granice.

hdwallpaperstop.com

5. "Ne" nuklearnom naoružanju

​Rusija je spremna da sedne za pregovarački sto, gde bi glavna tema bila suzdržavanje od proizvodnje nuklearnog naoružanja.

​Rusija je spremna da smanji svoj nuklearni potencijal ukoliko bi i sve druge zemlje usvojile regulativu o smanjenju nuklearnog naoružanja, navodi se u dokumentu. ​Istovremeno, održavajući svoj nuklearni potencijal Rusija nastoji da spreči bilo kakve vojne sukobe, iako je spremna na vojnu intervenciju ako tako nešto bude bilo potrebno.

6. Informacioni rat

​Tajne službe postale su sve aktivnije u borbi za međunarodni uticaj, ističe se u Strategiji.

Celokupan spektar političkih, finansijskih, ekonomskih i informacionih instrumenata uključen je u borbu kako bi se pojačao uticaj Rusije na međunarodnoj areni.

7. Korišćenje vojne snage

Strategija dopušta upotrebu vojske u slučajevima kada je narušena bezbednost nacionalnih interesa.

Reuters

​​8. Pare su važna stavka

​Ruska ekonomska stabilnost ugrožena je mahom zbog njene zavisnosti od prirodnih resursa, ali i zbog manjka konkurentnosti. 

​Uporedo, na listu pretnji uvršteni su pad u razvoju naprednih tehnologija, "ofšorizacija" ekonomije, jačanje sive ekonomije, ali i porast korupcije i kriminalnih aktivnosti, posebno u nerazvijenim delovima zemlje.

Činjenica da je Rusija zavisna od spoljašnjih ekonomskih uticaja takođe je veoma bitna, ističe se u Strategiji. ​Ekonomska ograničenja, svetska i regionalna kriza, kao i zloupotreba zakonodavstva imaju negativan uticaj na ekonomiju zemlje, što bi moglo da doprinese deficitu vode, minerala i bioloških resursa.

9. Šta predstoji Rusiji?

Suočavanje sa problematikom ekonomske situacije i njeno razumevanje ruska vlast je ocenila kao glavni prioritet i preduzeće neophodne mere kako bi to rešila.

​Za osiguravanje ekonomske bezbednosti, Rusija bi trebalo da izbalansira budžet, spreči kapitalni odliv finansija i smanji inflaciju.

Rusija takođe namerava da unapredi odnose sa Kinom, Indijom, ali i sa zemljama Latinske Amerike i Afrike. 

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.01.2016. 07:56
Globalna stabilnost je ugrozena , a svojevrstan izazov za miroljubiv svet je umesanosti Rusije u ukrajinskom i sirijskom konfliktu !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online