Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 31.12.2015.
13:33
Al Jazeera, Vestionline A

Kad si Putinov zet, lako dobiješ državni kredit

Kompaniji Sibur državni fond dao je kredit od 1,75 milijardi dolara, sa kamatnom stopom od dva posto.

Reuters
Putinov zet, Kiril Šamalov, većinski je vlasnik deonica kompanije Sibur

Kompaniji Sibur državni fond dao je kredit od 1,75 milijardi dolara, sa kamatnom stopom od dva posto.

Kako javni dokumenti pokazuju, Zet predsednika Rusije Vladimira Putina u poziciji je da stekne korist od 1,75 milijardi dolara državnog kredita.

Kredit koji daje ruski nacionalni fond pomoći će finansiranju petrohemijskog projekta u kompaniji Sibur u kojoj je Kiril Šamalov, suprug Katerine Tihonove, Putinove ćerke, većinski vlasnik deonica.  

Ovog meseca Sibur, najveći ruski prerađivač petrohemikalija, dobio je 1,75 milijardi dolara od Fonda ruskog nacionalnog bogatstva, novac kojim bi se trebala napraviti ogromna plantaža u Tobolsku na Sibiru.

Prema korporacijskim dokumentima, Sibur je pozajmio novac po trenutnim kamatnim stopama od dva posto.

Finansijski analitičari smatraju da je to jako niska stopa. Artijom Usmanov, analitičar u investicijskoj kompaniji BCS, kazao je da bi korisnici kredita na ruskom tržištu obveznica očekivali da plate više od sedam posto kamate.

Irina Alizarovskaja, analitičarka u Raiffeisen banci, nazvala je ovaj potez „poprilično jeftinim“.

Reuters
Putin u poseti zetovoj kompaniji Sibur

U saopštenju kompanije Sibur, objavljenom 9. decembra, izvršni direktor Dmitri Konov rekao je da državno finansiranje ima „dobre uslove“.

Glasnogovornik Sibura izjavioje da kompanija nije imala informacije "o rodbinskim vezama ili vezama između deoničara i predsednika Rusije".

Državni kredit, dodao je, - prošao je sve potrebne procedure i odobren je u skladu sa zakonima -.

Državni Fond nacionalnog blaga, koji je početkom 2015. imao oko 72 milijarde dolara, obično investira u državne infrastrukturne projekte kao što su železnice, nuklearna tehnologija i glavni putevi.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev u oktobru je izdao dekret da se na listu projekata koji se mogu finansirati iz ovog fonda dodaju i petrohemijske plantaže.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.12.2015. 14:49
У тој конструкцији лажи постоји само један "ситан" пропуст. Екатарина Тихонова није путинова ћерка.
Četvrtak 31.12.2015. 14:57
Potpuno je nebitno za nas koliko je dobio ili nije dobio Putinov zet . Mnogo je vaznije da li je Andrej Vucic "izguubiio licnu kartu" i za koliko je srecni nalazac ostetio Srbiju ???
Četvrtak 31.12.2015. 13:45
Polako , sve ce izaci na videlo (ne tvrdi se badava da je Putin najbogatiji Rus).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online