Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 14.12.2015.
02:00
B. Božin - Vesti A

Ulični rat u Lajpcigu!

Razbijena stakla, zapaljeni kontejneri, kamenje, vodeni topovi i suzavac - to je bilans do sada najtežih uličnih nereda u Lajpcigu, koji su se desili prošle subote. Povod je bio marš pristalica inicijative "Desni", Tigide i Ofanzive za Nemačku, koji je protekao bez incidenata u južnom delu grada i trajao je sat i po.

Tanjug/AP
Razlog za brigu: Učestali obračuni na ulicama Lajpciga

Tog dana je bilo najavljeno i deset kontrademonstracija, u kojima je po procenama policije učestvovalo oko 2.500 ljudi. Većina njih je mirno protestovala, ali su levi ekstremisti u jednom trenutku započeli pravi ulični rat sa policijom.

Stotinak zamaskiranih anarhista je gađalo policiju petardama, flašama i kamenjem, a na više mesta su podigli barikade i zapalili ih. Na ulicama Lajpciga su se za vreme i posle uličnih borbi videli tragovi pustošenja: zapaljeni kontejneri, stotine razbacanih kamenica s asfalta, polomljena stakla na radnjama i bankama, demolirana autobuska stajališta. Policija je upotrebila suzavac i vodene topove da zaustavi huligane.

Priveden i sveštenik

Nepoznati počinioci su kamenicama razbili stakla na birou levičarskog poslanika Marka Bemea u kvartu Alt-Lindenau. Da li postoji veza sa demonstrantima, utvrdiće policijska istraga. U policiju je priveden i sveštenik iz Jene Lotar Kenig, koji je redovno aktivan u borbi protiv desničarskog ekstremizma, ali je iste večeri pušten na slobodu, iako je protiv njega najavljena istraga zbog narušavanja javnog reda i mira i pružanja otpora policiji.

Oko 800 policajaca je učestvovalo u akciji, a među njima je bilo takođe i kolega iz drugih pokrajina.

Prema navodima policije, povređeno je 69 njihovih pripadnika, a 50 službenih vozila je oštećeno, od kojih četiri je u potpunosti demolirano. Policija je privela 23 demonstranata, a broj povređenih demonstranata nije naveden, osim da je bilo "više".

Gradonačelnik Lajpciga Burkhard Jung je ogorčen onim što se desilo u neredima.

- Ovakvo nasilje anarhista i tzv. autonoma je šokantno. Ovde su na delu bili kriminalci koji ne prezaju ni od čega. To je otvoreni ulični teror! - rekao je on.

Jung je dodao da su se ekstremni nasilnici prekrili plaštom antifašizma da bi napali državu.

- Ti kriminalci diskredituju, podrivaju i ometaju tako važne i mirne proteste protiv neonacista - poručio je Jung.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.12.2015. 11:08
Где је сад међународна заједница да баца уранијумске бомбе по Немачкој. .. Само жари и пали, док цела западна Европа не изгори. ЗАСЛУЖИЛИ СУ
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online