Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.05.2010.
12:03
A. David - Vesti A

Devojčicu oteli trgovci robljem?

Desetogodišnja Klaudija Azemović iz Beograda, koja je nestala u švedskoj Svenljungi, još nije nađena i potraga u kojoj je učestvovalo više od 150 policajaca, vojnih rezervista i dobrovoljaca nije urodila plodom.

Više od 150 ljudi tražilo nestalu desetogodišnjakinju

Policija sumnja da su Klaudiju oteli trgovci belim robljem, ali još nema dokaza koji bi tu pretpostavku i potvrdili.


Otac devojčice, koji je sa suprugom i četvoro dece došao pre dva meseca iz Srbije i tražio azil u nadi da će ostati u Švedskoj, osim izgona, dobio je i novo razočaranje.


- Nisam došao u Švedsku da izgubim decu. Jedino što želim jeste da dobijem nazad svoju ćerku - kaže Klaudijin otac Azim za švedske medije.


Porodica Azemović živi u stanu koji je dobila na korišćenje od Migracionog zavoda. Osim oca Azima, tu su i Klaudijina mama i tri brata. Niko u porodici ne zna švedski, ali uz pomoć posrednika uspeli su da se sporazumeju.


- Prvo smo mislili da je otišla do obližnje prodavnice. Dobila je od mene 10 kruna i verovali smo da je htela da kupi slatkiše. Onda smo išli okolo i tražili je, ali Klaudije nigde nije bilo - priča zabrinuti otac Azim.

Potraga za Klaudijom Azemović

Za dva meseca, koliko su Azemovići bili u Švedskoj, Klaudija nije stigla da stekne prijatelje jer nije naučila jezik.

Zbog toga se, kako priča njen otac Azim, uvek igrala sa braćom, a pre nekoliko nedelja počela je da ide u školu, u pripremni razred za azilantsku decu.


- Osećala se dobro i bila je veoma vesela - kazao je Azim.


Prošle srede cela porodica je pozvana u Migracioni zavod. Tada im je saopšteno da ne mogu da ostanu u Švedskoj i da u roku od sedam dana moraju da se vrate u Srbiju.


- Klaudija je bila jako razočarana i tužna - kazao je otac Azim ne štedeći kritike na račun Migracionog zavoda.

U potrazi i helikopter


U potrazi za Klaudijom, osim policajaca i velikog broja pripadnika civilne zaštite, uključeno je i devet patrola sa psima tragačima, od kojih je šest vojnih patrola. Policijske patrole imaju i pomoć helikoptera koji pomaže u pretrazi većih površina.

 

Pošto Klaudija nije nađena 24 sata posle prijavljenog nestanka, policija je pokrenula istragu za kidnapovanje. Objavljena je fotografija devojčice i policija je saslušala članove porodice, ali dosad još niko nije osumnjičen.


- Nadamo se da ćemo moći da saopštimo dobre vesti i da će traganje uspeti - kazala je predstavnica policije Ula Brehm.


On, naime, smatra da nije cela porodica morala da ide na sastanak i da su deca mogla da budu pošteđena traume.


U međuvremenu, članovi porodice više puta su razgovarali sa policijom i objašnjavali šta se dešavalo prošlog petka popodne, kad je Klaudija nestala.
- Neshvatljivo je da je nema. Ona ne može samo da nestane - očajan je otac, trudeći se da novinari dobiju sliku devojčice i da objave što više podataka o njoj, nadajući se da bi to moglo da pomogne njenom pronalaženju.


Azemovići su jedna od mnogobrojnih porodica koje su stigle u Švedsku iz Srbije posle ukidanja vize i tražili azil. Mnogi žive u lažnoj nadi da mogu da dobiju boravišnu dozvolu, ali šanse za to su veoma male.


- Azil mogu da dobiju samo osobe koje su proganjane u svojoj zemlji. Jako je teško da neko dobije azil ako dolazi iz Evrope - kazao je Dan Elijason, generalni direktor Migracionog zavoda u Švedskoj.
 

Najviše azilanata iz Srbije


Samo od početka ove godine, azil u Švedskoj zatražila su 1.732 srpska državljana i to je više nego iz svih drugih bivših jugoslovenskih republika, uključujući Irak i Avganistan u kojima besni rat! Sa Kosova (za koje Šveđani vode posebnu statistiku) su stigla 432 azilanta, a iz Makedonije 171. Iz Bosne i Hercegovine azil su tražile 38, a iz Crne Gore 21 osoba. Poređenja radi, iz Kine su stigla 22 azilanta, a iz Albanije 20.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online