Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.11.2015.
19:10
index.hr A

Teroristi pokolj u Parizu dogovorili preko PlayStationa?

Krvavi teroristički napad na Pariz koji je iza sebe ostavio 132 mrtvih i nekoliko stotina ranjenih mogao je biti planiran i dogovoren uz pomoć "Playstationa 4", piše britanski "Telegraph".

Reuters
Teroristi koristili načine komunikacije koje je jako teško pratiti

Iako ta vest nije službeno potvrđena, postoji značajan broj indicija koje upućuju na takvo nešto.

Nakon što se potera premestila u Belgiju gde je, prema dostupnim dokazima, napad planiran, u racijama je pronađen najmanje jedan "Playstation 4", ali ni ta informacija nije potvrđena.

Belgijski ministar unutrašnjih poslova Jan Jambon pre nekoliko dana upozorio je da bi ID za svoje ciljeve mogao da koristi "Playstation" mrežu, dodavši kako su takvi slučajevi već zabeleženi.

"Playstation" mrežu je, naime, jako teško pratiti, svakako teže od drugih komunikacijskih sistema.

- "PlayStation 4" je teže pratiti od "WhatsAppa" - rekao je Jambon.

- Najsloženija komunikacija među teroristima ide preko "PlayStationa 4". Jako je teško našim serverima da dekriptuju takvu komunikaciju - dodao je.

Komunikaciju tokom igre je jako teško pratiti

U međuvremenu, izveštaji sugerišu da su napadači komunicirali sa kontaktima u Siriji koristeći enkripciju.

Većina praćenja komunikacije fokusira se na smartphonove, razne aplikacije za dopisivanje, društvene mreže kao što je Fejsbuk, email, pozive i slično. Međutim, postoji još mnoštvo nestandardnih načina za komuniciranje preko interneta. Tu svakako teroristima mogu da posluže vrlo popularne igračke konzole.

"PlayStation 4" prodan je do sada u preko 25 miliona primeraka, a "Sony electronics" ima preko 65 miliona prijavljenih korisnika. Korisnici mogu da komuniciraju preko chata, mikrofonom, a brojne igre nude opciju komunikacije unutar same igre što je prilično teško pratiti i kontrolisati.

Pisanje mecima, a ne slovima

Dakle, s jedne strane "PlayStation 4" teže je pratiti u tehničkom smislu, s druge strane ne spada u primarne načine komunikacije koji se kontrolišu. A možda i najveća prednost kod komunikacije ovim putem za teroriste je činjenica što je mreža korisnika toliko ogromna pa je lakše proći neopaženo.

Postoji čak i mogućnost da se poruke prenose potpuno drugačijim načinima nego što je pisanje. Na primer - moguće je poruku napisati mecima na zidu neke online igre ili nešto slično, a takve je načine komunikacije praktički nemoguće uhvatiti.

Sigurnost "Sonyja" nema veliku reputaciju

Poznata je stvar i to što "Sony" nema veliku reputaciju kad je u pitanju sigurnost. Godine 2011. godine hakovana je PlayStation mreža, a to je pogodilo 77 miliona korisnika kojima su ukradeni podaci. Veliki napad dogodio se i u decembru prošle godine kada su iscureli mnogi lični podaci o slavnim osobama.

Ipak, valja još jednom ponoviti da zasad nema detaljnijih, a kamoli službenih, informacija o tome da li iza napada u Parizu stoje komunikacije preko "PlayStationa". Iako je "PlayStation" nađen u pretragama kuća terorista, to ne znači i da im je on služio za komunikaciju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online