Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 06.11.2015.
08:30
I. Kozarski - Vesti A

Ofanziva Islamske države

Islamska država uspela je za dan da napreduje po nekoliko kilometara u sirijskim provincijama Homs i Hama, ali je u opasnosti da prebacivanje snaga na te pravce plati na drugim ratištima, posebno prema Kurdima koji su započeli ofanzivu na terorističku prestonicu Raka.

Reuters
Pod ruskim bombama: Uništene dve kolone terorista kod Moreka

U četvrtak su krupne snage terorista kod Hame napale sirijsku vojsku koja se pod udarima višecevnih bacača raketa, artiljerije i jurišnih grupa terorista povukla sa barikada na putu, a potom i iz grada Morek, koji je uz velike napore i gubitke oslobođen u oktobru prošle godine.

Put u plamenu

Teroristi su odmah posle povlačenja vojske poslali pojačanja u Morek. Dve njihove kolone našle su se pod udarom ruskog vazduhoplovstva i uništene su na putu. Sirijska vojska pokušala je da povrati Morek, ali bez uspeha, pa se povukla oko pet kilometara u gradove Tejbat al Imam i Suran i petlju na auto-putu između njih. Rusi se sada staraju da bombardovanjem spreče teroriste da odavno napušteni i razrušeni Morek ne pretvore u utvrđeni rejon.

Teroristi na biciklima

Ruski vojni izvori ukazuju da se snage terorista troše, ali da to još nadoknađuju velikom pokretljivošću, za šta koriste i bicikle, ali i prebacivanjem snaga iz Iraka kako ne bi izgubili granicu sa Turskom i puteve šverca nafte i oružja. Sirijski generalštab objavio je spisak 55 glavešina terorista ubijenih poslednjih mesec dana.

Oko 150 kilometara južno posle nekoliko dana borbe Islamska država zauzela je selo Mahin kod Homsa i približila se na oko 25 kilometara od auto-puta koji taj grad spaja sa Damaskom. Reč je o glavnoj sirijskoj privrednoj i vojnoj žili kucavici koja spaja sirijsku prestonicu sa Homsom, Hamom i tromilionskim Alepom, ali i sa primorjem u kom su ruske baze. Iz drrevnog hrišćanskog grada Kariatena teroristi su napadali Mahin od kraja oktobra. Takođe, ka na suprotnom pravcu zapadu su napadali sirijske položaje kod okupirane Palmire.

Divizija iza leđa

Mahe su zauzeli nakon što su poslali dvojicu samoubica u automobilima bombama. Hrišćanska milicija nije uspela da ih pogodi, pa su kola eksplodirala na njihovim položajima. Ukupno je ranjeno ili ubijeno oko 50 sirijskih hrišćana koji su se povukli na brdo, a borbe se vode i u samom Mahinu. U pomoć su im preko homskog aerodroma ruskim avionima prebačena pojačanja sirijske Nacionalne odbrane.

Takođe, iza leđa terorista pojavila se sirijska 18. oklopna divizija koja slabo naseljenog terena napreduje ka putu Kariaten - Palmira uz podršku ruskih helikoptera MI24, što potvrđuju i fotografije na društvenim mrežama.

Istovremeno se aktivirao Kurdski front na severu Sirije. Kurdi su uspeli malo da napreduju putevima ka Eufratu i Raki, sirijskoj prestonici Islamske države.

Bratska tuča

Ofanziva iračkih Kurda ka važnom gradu Sindžiru odložena je zbog razmirica sa Radničkom partijom Kurdistana (RPK). Naime, borci RPK insistiraju da uzmu učešće u bici uprkos protivljenju Turske i SAD, pa su zaustavili tenkove iračkih Kurda na putu, posle čega je došlo do masovne tuče. Za to vreme Islamska država prebacila je pojačanje u podeljeni Sindžir.

Teroristi su pokazali vojnu pismenost i pokušavaju da preseku glavne transportne veze sirijske armije. Međutim, u slučaju prošlonedeljnog presecanja koridora ka Alepu i napada na put Bagdad-Tikrit pokazali su da nisu u stanju dugo da drže puteve na kojima su izloženi vazdušnim napadima.

POVEZANE VESTI

Petak 06.11.2015. 08:40
Poslednji trzaji islamskih kokosaka u patikama.
Petak 06.11.2015. 09:03
Kako vidimo, ovi fanatici nisu za potcjenjivanje niti slučajno ! Da li idu na sve, ili ništa, ili nešto drugo, vrijeme će uskoro pokazati !
Petak 06.11.2015. 14:18
Blizu je prekid isporuke Nafte i ujedno zatvaranje granice sa Turskom za isporuku oružja islamistima. Otud i ovi očajnički pokušaji da sačuvaju koridore. Ali kad ih samo malo odbace od predgrađa velikig gradova, islamisti ostaju na čistini bez logistike. Koliko vidim, nije se pojavio ni jedan izvještaj da vojska sirije ima zarobljenike. Neće uspjeti da pobjegnu ni "tojotama" ni biciklima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online