Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 27.10.2015.
10:08
Tanjug A

Ugrožen suverenitet Kine: Razarač SAD-a uplovio u kineske vode

Kineska vlada kritikovala je SAD jer je njen razarač prošao u utorak blizu kineskih veštačkih ostrva u spornim oblastima Južnog kineskog mora, navodeći da taj potez predstavlja "pretnju po suverenitet Kine".

commons.wikimedia.org/PD-USGOV-MILITARY-NAVY.
Razarač prošao blizu kineskih veštčkih ostrva (Foto: Arhiva)

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je saopštilo da je američki razarač "Lasen" nezakonito ušao u kineske vode u blizini tih ostrva, za šta nije imao odobrenje kineske vlade, rekao je njen predstavnik Lu Kang.

- Kina se odlučno protivi bilo kojoj zemlji koja koristi slobodu plovidbe i prelete aviona kao izgovor za narušavanje kineskog državnog suvereniteta i bezbednosnih interesa - rekao je Lu.

Kina će čvrsto braniti svoj teritorijalni suverenitet i najodlučnije odgovoriti na namerne provokativne akcije bilo koje zemlje, rekao je Lu a preneo AFP.

Brod "Lasen" je prošao 12 milja od veštačkih ostrva koje je napravila Kina u Južnom kineskom moru u u utorak, saopštili su ranije američki zvaničnici.

Dve svetske sile odmeravaju snagu oko sedam ostrva u Južnom kineskom moru. Na satelitskim snimcima se vidi da Kina gradi nešto na koralnim grebenima na koje polaže pravo.

SAD sumnja da Kina gradi aerodrome na ostrvima koji se nalaze u međunarodnim vodama.

Kina negira tvrdnje da želi militarizovati ostrva, na koje pravo polažu još i Tajvan, Vijetnam, Bruneji, Malezija i Filipini.

Kina: Južno kinesko more je naše

Kina tvrdi da ima suverenitet nad gotovo celim Južnim kineskim morem, koje je svetski plovni put trgovačkih brodova i za koje se veruje da ima rezerve nafte i gasa, ali je konkureti optužuju za ekspanzicionizam. Vijetnam, Filipini, Malezija, Brunej i Tajvan takođe imaju potraživanja prema nekim ostrvima i grebenima.

Nasuprot tome, Kina optužuje SAD za razmetanje vojnom silom. Američka vojska nedavno je povećala prisustvo u tom delu sveta i intenzivirala vojne vežbe poput jedne na obali Indonezije.

Peking je ranije osudio odluku Vašingtona da održi pomorske vojne vežbe nedaleko od arhipelaga Spratli oko kojeg se spori nekoliko država tog dela sveta.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.10.2015. 12:47
Pa normalno da je vase cim se zove Juzno Kinesko more....ali USA su gen...oc...idni manijaci. Ako krenu ne daj te se...i zavrsite sa fekalijama konacno.
Utorak 27.10.2015. 12:50
Kako su provocirali Ruse dok ih nisu uvukli u rat,tako sad provociraju Kineze8aMerika)-kuda ide ovaj svet u novi svetski rat,ovo više nije hladni rat.Vrući vetrovi duvaju sa svih strana,
Utorak 27.10.2015. 16:55
Kinezi ne smeju ni da prdnu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online