Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 12.10.2015.
08:49
blic.rs A

Kakav će biti Putinov odgovor: Saudijska Arabija naoružava pobunjenike u Siriji

U Siriji, otkako su se Iran i Rusija umešali u sukob i stali na stranu režima Bašara al Asada, besni totalni rat u kome je Saudijska Arabija odlučila da povisi ulog.

wikipedia.org
TOW protivtenkovski sistem ima snagu da ošteti bilo koji tenk ili oklopno vozilo

S obzirom da je Asadova vojska, potpomognuta ruskim vazdušnim udarima, počela ozbiljno da napreduje, Saudijska Arabija je odlučila da povisi ulog u tom totalnom ratu.

Jedno od najučinkovitijih protivtenkovskih oružja, američki prenosni protivtenkovski raketni sistem TOW, poslat je pobunjeničkoj vojsci u Siriji. Pošiljku je ove nedelje poslala Saudijska Arabija, a tu informaciju je otkrio jedan od zvaničnika te zemlje, preneo je "Biznis insajder".

Šta je TOW sistem?

TOW predstavlja platformu sa koje se lansira raketa na navođenje, koja može teško da oštetiti bilo koji tenk ili oklopno vozilo koje koristi Asadova vojska. Za razliku od ručnih bacača (RPG sistema), može da se koristiti s puno veće udaljenosti.

Reč je o 500 protivtenkovskih raketnih sistema TOW, koji su došli u ruke FSA - protivnika režima Bašara al Asada, s ciljem da zaustavi napredovanje njegovih oklopnih jedinica.

- 500 TOW-a nije mala brojka. Ipak, ne mislim da će to biti revolucionaran događaj, ali će svakako povećati osipanje režimskih oklopnih jedinica, pa će time i otežati njihovo napredovanje - ističe Džefri Vajt sa vašingtonskog instituta.

"Masakr tenkova"

U četvrtak je FSA na području grada Hame izveo "masakr tenkova", nakon što je sirijska vlada pokrenula veliku ofenzivu na tom području. U tom napadu FSA je uništila preko 15 oklopnih vozila i tenkova Asadove vojske.

Međutim, iako 500 TOW sistema predstavlja veliko pojačanje za pobunjenike, takođe predstavlja i opasnost jer su postali legitimna meta ruskim avionima koji sve protivnike Asadovog režima svrstavaju u red terorista.

Zbog ovoga je SAD razmišljala da pobunjenicima pošalje i prenosni protivvazdušni sistem MANPAD, ali su odustali od te ideje, jer bi on vema lako mogao da završi u rukama ili Al Kaide ili Islamske države, a time bi avioni Koalicije bili izloženi nepotrebnim rizicima. Osim toga, takav potez bi mogao dodatno da naruši ionako zategnute odnose sa Rusijom.

- Ali, kad bi to učinila samo Saudijska Arabija, to bi već bila druga priča - smatra Vajt.

S obzirom da ruska vojska, barem prema tvrdnjama Zapada, pored islamske države bombarduje i položaje pobunjenika, zanimljivo bi bilo videti kakav bi bio Putinov odgovor na ovu provokaciju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.10.2015. 10:52
Ovde bas netreba dugo razmisljati,kakav ce biti odgovor Putina.Pobunjenike naoruzava Amerika,jer to naoruzanje sto arapi sada daju pobunjenicima je americki Arsenal i tako oni to rade a nerazumni ce dugo da komentarisu,kakav ce biti Putinov odgovor.Dogovor izmedju obame i Putina je vec gotova stvar.Proizvodjaci i liferanti naoruzanja su se naravno dogovorili oko vlastitih interesa,jer neprave oni oruzje za proslavu Bozica ili nove godine,znaju oni ko prvi gine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online