Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 05.10.2015.
17:25
Tanjug A

Nemačka razmatra masovno vraćanje izbeglica u Hrvatsku i Sloveniju

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer izjavio je da ne isključuje mogućnost vraćanja izbeglica u Hrvatsku i Sloveniju, budući da u tim članicama Evropske unije, za razliku od Grčke i Mađarske, ne vladaju nehumani uslovi.

Reuters
Sudeći po dosadašnjim reakcijama,Slovenci i Hrvati sigurno neće biti srećni zbog ove odluke Nemačke

- Budući da se u Grčkoj prema izbeglicama ne postupa dobro, sudovi su nam zabranili primenu Dablinskog sporazuma za tu zemlju. I za Mađarsku postoje slične presude. Kad su u pitanju Hrvatska i Slovenija, situacija je drugačija. Zato moramo ispitati postoji li mogućnost masovnijeg vraćanja izbeglica u te zemlje - rekao je De Mezijer u intervjuu za dnevnik Štutgarter nahrihten, a preneo portal Index.hr.

Ministar je objasnio razloge zbog kojih trenutno ne funkcioniše Dablinski sporazum, prema kome izbeglice moraju biti zadržane u onim zemljama članicama EU u kojima su prvi put stupile na tlo Unije.

Nekoliko nemačkih sudova je u prošlosti donelo presude prema kojima se izbeglice, odnosno tražioci azila, ne smeju vraćati u zemlje poput Grčke jer tamo vladaju nehumani uslovi.

- Činjenica da u Grčkoj vladaju nehumani uslovi za prihvat izbeglica izaziva ljutnju, pogotovo ako se uzmu u obzir svote koje su dodeljene Grčkoj kako bi se to stanje promenilo - rekao je nemački ministar, osvrnuvši se i na sve češću pojavu neprihvatljivog ponašanja izbeglica koje odbijaju smeštaje koje im dodeljuju vlasti.

De Mezijer je naglasio da će nemačke vlasti preduzeti sve kako bi iz zemlje što pre proterale oni koji nemaju izgleda za ostanak u Nemačkoj, a to su pre svega državljani zemalja zapadnog Balkana, prvenstveno Albanci, ali i Avganistanci koji u poslednje vreme dolaze u Nemačku.

- Mi mladim ljudima iz Avganistana moramo dati do znanja da su oni potrebni pri izgradnji svoje zemlje. Mnogi dolaze iz sigurnih delova zemlje poput Kabula. Mi im moramo reći: Ne možete dobiti azil samo zato jer vam ne odgovara stanje u vašoj zemlji. Zato ćemo svaki zahtev za azilom državljana Avganistana pomno ispitati - kazao je on.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.10.2015. 18:49
Komentari ce se opet pojaviti, ne brinem. Verovatno ih vucic proverava da li su politicki korektni. :D)))
Ponedeljak 05.10.2015. 19:58
A vesti-online razmatraju oko masovnog vracanja obrisanih komentara. Pa ne moze Srbija u EU ako je sloboda govora katastrofalno ugrozena to jest uskracena. Demokratske vrednosti se moraju postovati, kako u Srbiji tako i van nje.
Ponedeljak 05.10.2015. 21:26
Pa pametno, Hrvatskoj su itekako potrebni mesoviti brakovi inace ce im opasti natalitet.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online