Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.07.2015.
07:48
B. Božin - Vesti A

Grčkoj preti inflacija od 22,5 odsto

Kako je izjavio jedan predstavnik američkog Ministarstva finansija, još pre dve nedelje se debata vrtela oko toga da li je prestrukturisanje grčkih dugova uopšte tema, a u međuvremenu se već radi na tome u kojoj formi i kom obimu će doći do takvog koraka. Ova izjava bi nemačku kancelarku Angelu Merkel mogla da pritera u ćošak, jer je ona prošle nedelje izjavila da otpis dugova ne dolazi u obzir.

Tanjug/AP
Nacionalna banka u Atini: Vremešni Grk koji sigurno pamti i bolje dane

Verovatno će problem biti rešen semantički, pri čemu je dugoročno produžavanje jedna vrsta otpisa dugova, pri čemu se ne razmišlja o njihovom vraćanju, piše "Dojče virtšafts nahrihten".

Merkelova je nedavno od Atine zatražila dužničke pregovore u perspektivi, ali za neki kasniji datum i sa mogućnošću da se razgovara o dužim kreditnim rokovima i smanjenim kamatama. Klasičan otpis dugova ona i dalje kategorički odbija.

Međutim, zahtev za otpis dugova je uslov kod MMF-a za učešće u novim kreditima. Bez njih, EU neće da daje nove kredite Grčkoj. MMF je nedavno procenio da će grčki dugovi porasti na 200 procenata bruto državnog proizvoda.

Blog za privredne i finansijske teme Ziro hedž objavio je analizu Siti banke, prema kojoj dalji razvoj događaja u Grčkoj nije nimalo optimističan: Dugovi će u 2017. godini porasti na 235 procenata, a nezaposlenost bi mogla da dostigne 29 odsto.

U tom slučaju se očekuju i socijalni nemiri, koji bi mogli da se pojačaju ukoliko se kontrola saobraćaja kapitala ne poveća. To će se teško ostvariti, jer banke mogu da se rekapitalizuju najranije u proleće 2016. godine. Do tada će Evropska centralna banka morati da garantuje sa ELA-kreditima za njihovu likvidnost, što će privredi stvoriti dodatne probleme.

Osim toga, Siti očekuje da inflaciona stopa za 2017. godinu dostigne 22,5 odsto, što je rekordna vrednost i što će poništiti sva nastojanja da se Grčka zadrži u evrozoni. Prelazak na vlastitu valutu bi takođe trebalo da se izbegne, jer će to izazvati masovnu inflaciju.

Moraće bez evra

Ovi brojevi ukazuju na to da Grčka ne može da održi evro. Većina ekonomista Blumberga očekuje izlazak Grčke iz evrozone najkasnije do 2016. godine (čak 71 odsto njih). Osim toga, oni su uvereni da 86 milijardi iz trećeg paketa pomoći neće biti dovoljno za spas Grčke. Ostaje otpis dugova, što bi značilo da najmanje 240 milijardi evra iz džepova evropskih poreskih obveznika - propada. Samo Nemačka bi morala da otpiše bar 80 milijardi evra, ali verovatnoća je da će ta suma biti još veća.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online