Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 26.06.2015.
07:44
Lj. Ivanović - Vesti A

Strujni Majdan u Jerevanu

Masovni protesti u Jermeniji sve više podsećaju na ukrajinski scenario, a sasvim je moguće da iza svega stoje Amerikanci koji krizom upravljaju iz svoje ambasade u jermenskoj prestonici Jerevanu, smatra Igor Morozov, poslanik Gornjeg doma ruskog parlamenta.

Reuters
Policija vodenim topovima razbija demonstracije u Jerevanu

- Jermenija je sada blizu oružanom puču. To će se dogoditi ukoliko predsednik Serž Sargasjan ne nauči lekcije iz ukrajinskih događaja na Majdanu - rekao je Morozov.

Od početka nedelje hiljade ljudi izašle su na ulice protestvujući protiv povećanja cena struje, ali su se prvi skupovi završili okršajima s policijom u kojem je više desetina povređeno na obe strane. Stotine demonstranata je uhapšeno, javlja RT.

Napetosti u Jermeniji već su dobile svoje ime (po uzorku na ukrajinski "evromajdan") "Električni Jerevan", a sada je sve više evropskih država zabrinuto za događaje u toj zemlji.

Masovna hapšenja

Prema navodima policije Jermenije, dosad je uhapšeno 237 osoba, a sedmorica demonstranata i 11 policajaca je povređeno u nemirima. Svi privedeni su istog dana i pušteni da se brane sa slobode.

- I protesti u Ukrajini su počeli kao protivljenje odluci predsednika Viktora Janukoviča da suspenduje pregovore s EU, tako da se ne treba zavaravati da je ovo što se događa samo protest zbog cene truje. Ne treba izgubiti iz vida da je američka ambasada u Jerevanu jedna od najvećih u regionu. Na primer, daleko je veća od ambasade u Iraku, iako je Jermenija veoma mala zemlja - navodi ruski poslanik.

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove ruske Dume Konstantin Kosačov takođe smatra da događaji u Jermeniji podsećaju na "obojene revolucije", aludirajući na velike građanske proteste i padove vlada sredinom prošle decenije u Ukrajini, Gruziji i Kirgiziji.

- Zasad ovo liči na socijalne nemire, ali se ne smemo zavaravati jer su i "obojene revolucije" ovako počinjale. Jermenija nije pošteđena takvog ishoda - kaže Kosačev.

Rusija u svojoj doktrini nacionalne bezbednosti smatra "obojene revolucije" kao jednu od glavnih pretnji za svoju stabilnost, ali i za mir u svetu. U martu je Nikolaj Petrušev, predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost i bivši šef tajne službe rekao da Rusija mora da razvije detaljan plan kako da spreči nasilno rušenje vlasti u Moskvi kroz masovne ulične proteste.

Razlog nemira

Protesti su izbili posle odluke od 17. juna da cena struje poraste između 17 i 22 odsto. Jermenska državna kompanija koja proizvodi struju ima monopol u snabdevanju, ali je i u stoprocentnom vlasništvu ruske državne kompanije Inter RAO na čijem čelu je Igor Sečin, blizak prijatelj Vladimira Putina.

POVEZANE VESTI

Petak 26.06.2015. 08:33
Vasingtonski satanisti piju krv celom covecanstvu,ali i tome se priblizio kraj. Zivela Srbija!!!!!!! Zivela Rusija!!!!!! Zivelo Pravoslavlje!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online