Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 01.06.2015.
06:50
Lj. Ivanović - Vesti A

SAD i Kina srljaju u sukob

Sjedinjene Američke Države pozvale su u subotu Kinu na "trenutni i trajan" prekid gradnje na ostrvima u Južnokineskom moru, ocenivši da to nije u skladu s međunarodnim pravilima.

Reuters
Filipinski vojnik patrolira jednim od spornih ostrva

- Želimo mirno rešenje svih sporenja. U tom cilju treba trenutno i trajno zaustaviti radove svih onih koji "polažu pravo" na suverenitet oko ostrvca Spratli - izjavio je američki ministar odbrane Ešton Karter tokom bezbednosne konferencije u Singapuru.

- Usprotivićemo se takođe bilo kakvoj dodatnoj militarizaciji te zone - kazao je Karter istakavši da će američki vojnici nastaviti da ulaze u područje koje je nazvao "međunarodnim vodama" u Južnokineskom moru.

Naoružajte Vijetnam

Američki senator Džon Mekejn izjavio je da zbog pojačanih tenzija na Južnokineskom moru SAD mora da Vijetnam snabde oružjem. Mekejn je rekao da je neophodno povući zabranu snabdevanja Vijetnama oružjem, kako bi ta zemlja mogla da se brani u slučaju eventualnog sukoba sa Kinom.

Spratli, arhipelag od 100 ostrva, predmet su spora više zemalja koje na njega polažu pravo, među njima Filipina, Malezije, Vijetnama i Kine, a tenzije u Južnokineskom moru pojačane su zadnjih meseci oko kineske gradnje veštačkih ostrva i lučke infrastrukture u njenom pokušaju da potvrdi nagađanja o potencijalno energijom bogatim vodama oko arhipelaga.

Japanski ministar odbrane Gen Nakatani takođe je ocenio da projekti gradnje u tom području rizikuju da dođe do nereda u regiji, pozvavši sve nacije, uključujući Kinu, na odgovorno ponašanje.

- Ostavimo li bilo kakvu bespravnu situaciju bez odgovora, red će se brzo pretvoriti u nered i doći će do urušavanja mira i stabilnosti - kazao je japanski ministar u Singapuru.

On je predložio mere za unapređenje bezbednosti u regiji na moru i u vazduhu, koje uključuju i neprekidan nadzor vazdušnog prostora koji bi provodile članice Saveza zemalja jugoistočne Azije (ASEAN). Ni Japan niti SAD nemaju teritorijalne pretenzije u Južnokineskom moru. Ipak, tenzije su ogromne.

Pre tri godine SAD su u svojoj vojnoj doktrini predvidele da je novi epicentar odmeravanja snaga u svetu upravo Daleki istok, te se jača i američko vojno prisustvo. U tu svrhu SAD su u dogovoru s Australijom stacionirali deo snaga za brzo reagovanje na njenoj teritoriji. SAD su obećale da će slati vojne avione i brodove u sporne delove Južnog kineskog mora i pozvale su na hitnu obustavu polaganja prava Pekinga u napetom regionu.




 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.06.2015. 13:30
1.357 milijardi Kineza naspram 316.5 milona jenkija.....podaci iz 2013..dovoljno je da samo svi kinezi prdnu u isto vreme okrenuti ka okeanu i izazvaće cunami koji će da ih kompletno potopi
Ponedeljak 01.06.2015. 09:12
samo neka nastave da cackaju mecu po perecu.he he
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online