Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 12.05.2015.
08:30
O. Ikodinović - Vesti A

Ukrajina deli Moskvu i Berlin

Rusija i Nemačka dele slična gledišta u procenjivanju događaja iz Drugog svetskog rata i lekcija naučenih iz njih, ali se suštinski razilaze u ocenama državnog prevrata u Ukrajini, istakao je ruski predsednik Vladimir Putin nakon razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je boravila u zvaničnoj poseti Moskvi.

Reuters
Putin se dosađivao: Uzdržan sastanak u Kremlju

- Mi se suštinski mimoilazimo u ocenama događaja koji su doveli do antiustavnog puča u ukrajinskoj prestonici u februaru 2014. godine - rekao je Putin.

Dobre vibracije

Činjenica da je Merkelova, za razliku od drugih zapadnih lidera posetila Moskvu, ako ne na godišnjicu Dana pobede nad fašizmom, onda bar sutradan, pokazuje da u Nemačkoj vlada zdravo raspoloženje prema Rusiji, komentarišu ruski mediji. Prema rečima nemačke kancelarke, ona je Moskvu posetila uprkos svim političkim razlikama između Rusije i Zapada i zato što "svet mora da pamti tu strašnu cenu koju je platio sovjetski narod u borbi protiv nacizma".

Nemačka kancelarka je istakla da su prisajedinjenje Krima Rusiji i vojne akcije u Ukrajini proizvele "ozbiljan korak unazad" u saradnji između Rusije i Nemačke, i da je u pitanju "kršenje osnova zajedničkog mirnog poretka u Evropi".

Merkelova je dodala da uprkos razmimoilaženjima, Rusija i Nemačka moraju da teže dijalogu i mirnom rešenju i da ulažu diplomatske napore.

- Mi smo iz našeg gorkog iskustva naučili lekciju, a to je da je neophodno da sarađujemo, čak i u teškim situacijama, kakva je ona danas - dodala je ona.

Merkelova je istakla da je sporazum iz Minska, postignut u februaru, baza za mirno razrešenje situacije u Ukrajini. Oboje lidera su se složili da situaciju u Ukrajini treba rešavati diplomatskim putem, koji treba da se zasniva da daljem sprovođenju Minskog sporazuma i na nastavku saradnje u formatu "normandijske četvorke", koji uključuje Rusiju, Nemačku, Francusku i Ukrajinu.

Govoreći o sankcijama, ruski predsednik je rekao da one imaju negativan uticaj na biznis, i dodao je da i nemački i ruski preduzetnici već duže vreme traže njihovo ukidanje. Putin je takođe pokrenuo pitanje dvostrukih standarda u politici Zapada.

- Trebalo bi da imamo neke opšte kriterijume u ocenama i reakcijama na svetske događaje, jedinstvene - dodao je on.

Merkelova je dodala da je Drugi svetski rat došao od nacional-socijalističke Nemačke i da ova zemlja snosi za to odgovornost.

- To je naša istorijska odgovornost i mi ćemo uvek podsećati na to da su milioni ljudi izgubili živote našom krivicom, kao i da je Crvena armija odigrala odlučujuću ulogu u oslobođenju Nemačke - istakla je Merkelova.

Kancelarka Nemačke je naglasila da je u Moskvu došla u teškim vremenima za nemačko-ruske odnose, ali da je za nju bilo veoma važno da zajedno s ruskim predsednikom oda počast poginulima u Drugom svetskom ratu. Putin, koji je sa Merkelovom položio vence na grob Neznanom junaku u znak sećanja na poginule, zahvalio se nemačkoj kancelarki zato što je došla u Moskvu i odala počast poginulima u Drugom svetskom ratu. Ruski predsednik je naglasio da se Sovjetski Savez borio protiv nacizma, a ne protiv Nemačke.

Mračni protokoli

Putin i Merkelova izrazili su neslaganja u pogledu nemačko-sovjetskog pakta iz 1939, a ruski predsednik je istakao da SSSR nije imao drugog izbora za izbegavanje rata s Nemačkom. Nemačka kancelarka je naglasila nezakonitost podele Poljske i aneksije baltičkih zemalja. U avgustu 1939. Nemačka i SSSR su potpisali sporazum o nenapadanju, takozvani pakt Molotov-Ribentrop, koji je predviđao neutralnost u slučaju da jedan od potpisnika bude napadnut. Tajni protokoli otkriveni su tek 1989. godine, a njima je predviđena podela Poljske između SSSR-a i Nemačke i sovjetsko anektiranje baltičkih zemalja.

Pročitajte još:

Reuters

* "Važno mi je da sa Putinom položim venac u čast pobede nad fašizmom"

* Bojkot je uvreda za 27 miliona ruskih žrtava

* "Putine, evo ti Zemana, poklanjamo ti ga"

* Zašto je NATO u panici od Rusije?

POVEZANE VESTI

Utorak 12.05.2015. 08:52
Меркелова криткујеш Русију што је присвојила Крим . Меркелова а зашто си признала Косово као државу а зашто сада желиш да западна Македонија буде Албанија.Меркелова зашто си дозволила бомбардовање Србије,Либије,Ирака .Меркелова зашто си Порошенка довела на власт .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online