Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 30.04.2015.
17:58
Srna A

Ispovest ruskog predsednika: Kako je porodica Putin preživela rat

Ruski predsednik Vladimir Putin je u kolumni objavljenoj u listu "Ruski pionir" ispričao kako su njegov otac i majka čudom preživeli Drugi svjetski rat.

Reuters
Otvorio dušu i otkrio sa kakvim se nedaćama suočavala njegova porodica tokom rata: Vladimir Putin

- Iskreno govoreći, otac nije voleo čak ni da pominje tu temu. Kada su odrasli razgovarali bio sam prisutan i sve informacije o ratu i  o tome šta se dešavalo sa porodicom saznao sam iz tih razgovora - navodi Putin.

Njegov otac služio je vojsku u Sevastopolju, u podmorničkim jedinicama.

- Pričao je kako su ga ranili. On i još jedan njegov drug krenuli su u manju akciju u nemačku pozadinu. Došli su do nemačkog bunkera i odatle je izašao snažan momak. Oni nisu mogli da mrdnu jer su bili na meti mitraljeza, a nemački vojnik je izvukao granatu, a onda i drugu, i bacio na njih -  piše ruski predsednik i navodi da je njegov otac tada zadobio teške povrede.

Putin otkriva  da mu je otac čitav život proveo sa šrapnelima u nozi, koji nisu izvađeni.

- Noga ga je bolela, a stopalo nije bilo pokretno. Sitne šrapnele  nisu dirali da  kosti ne bi napukle. Hvala Bogu, nije izgubio nogu.  Došao je u ruke dobrom lekaru - napisao je Putin.

Dok je otac ratovao, negovog starijeg brata  odveli su od majke u Dečiji dom, da bi ga kasnije evakuisali. Tamo se razboleo od difterije i umro tokom blokade Lenjingrada (današnjeg Sankt Peterburga).

- Otac je, kad su mu dozvolili da hoda, stao na štake i pošao kući. Kada je stigao, video je da bolničari iznose tela mrtvih iz ulaza, a među njima i njegovu ženu. Prišao je i učinilo mu se da ona diše. Rekao je bolničarima da je još živa, ali su mu bolničari odgovorili da će “izdahnuti kasnije i da neće preživeti - priča ruski predsjednik.

Šef ruske države kaže da je njegov otac tada na bolničare krenuo sa štakama i primorao ih da majku vrate u stan.

- Bolničari su mu rekli da će učiniti kako kaže, ali su ga upozorili da neće u taj kraj dolaziti ponovo bar za dve do četiri nedelje i da će morati sam da se snalazi. On  je nju podigao na noge - ostala je živa. I živela je do 1999. godine. A on je umro krajem 1998 - navodi Vladimir Putin.

- Mama mi je pričala kako je dolazila kod oca u bolnicu gde je ležao posle ranjavanja. Imali su malo dete od  tri godine. Glad, blokada... Otac joj je davao svoje bolničko sledovanje, krišom od lekara i medicinskih sestara. Ona bi ga sakrila, nosila kući i hranila dete. Onda je on u bolnici počeo da pada u nesvest od gladi i lekari i sestre su shvatili šta se događa i nisu je više puštali - napisao je Putin

Ovo nije prvi put da Putin piše za "Ruski pionir".

Dok je bio na funkciji premijera Rusije u maju 2009. godine ispričao je za taj časopis zašto ne treba otpuštati ljude, a ako već mora da ih otpusti - da  to radi sam.

U septembru 2010. svoju kolumnu  posvetio je naučnicima, ispričavši da mu se sviđaju "poduhvati uz učešće životinja" i kako se u tim slučajevima rešavaju pitanja bezbednosti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.04.2015. 21:14
Redakcijo:šta vama smeta-istina?
Četvrtak 30.04.2015. 21:18
Tada Lenjingrad je pretrpeo velike žrtve i stradanje civilnog stanovništva.Putin naravno da ima svoju priču iz tog vremena i što je ne bi ispričao,ovo je vreme 70 godina od tog rata i priča ima svoj osnov.Svi mi imamo neka svoja sećanja iz tog vremena nažalost.
Četvrtak 30.04.2015. 18:28
Evo, rasplako sam se. Kakva tužna priča.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online