Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 11.04.2015.
07:45
B. Božin - Vesti A

Loša puška juri ministarku

Aktuelni svetski problemi su poslednjih dana u Berlinu potisnuti u drugi plan zbog uzbune oko jedne puške ili, tačnije rečeno, 166.619 komada.

Reuters
Precizan dok je hladan: Nemac sa automatom G36

Toliko automata G36 se, naime, trenutno nalazi u operativnoj upotrebi kod nemačkih oružanih snaga. Politička javnost očekuje da svakog trena bude objavljeno koji su uzroci za mnogobrojne probleme, na primer lošu preciznost pri gađanju, ali i kada će izveštaj o tome biti i zvanično objavljen.

Automat G36, naime, ima problem sa preciznošću kada se ugreje. Puška poseduje dvostruki nišan koji je čini izuzetno preciznom, ali samo za vreme kratke borbe, sa dosta pauze između upotreba. Pri dužem gađanju materijal cevi se deformiše, što dovodi do toga da sa vremenom automat postaje sve neprecizniji.

Tanjug
Ursula fon der Lajden

Strah od promašaja

Jasno je svima šta za vojnike pod paljbom znači da usred neke bitke znaju da im oružje postaje sve nepouzdanije.

Postoji nekoliko teorija o uzrocima problema i zašto je sada tema podgrejana do usijanja, piše dnevnik "Bild".

Prema prvoj, G36 se pogrešno koristi. Naime, između 1997. i 2010. godine, Bundesver nije imao primedaba na oružje iako je ovaj model još tada korišćen u borbama u Avganistanu. Ti sukobi su, međutim, bili niskog intenziteta i automat nije korišćen za dugotrajnu i svakodnevnu borbu - što se poslednjih nekoliko godina promenilo, pa je tako problem otkriven.

Druga teorija kaže da je proizvođač, čuvena firma Hekler & Koh, na prezentaciji ovog oružja 1993. godine prikazala stabilniji prototip od onog koji se serijski proizvodi, tvrdi nedeljnik "Štern", i time je kompanija de fakto prevarila vojsku. Po ovoj verziji, za pravljenje puške tada je korišćen isključivo stabilniji materijal poliamid, a ne jeftiniji i deformacijama podložni polietilen.

Treća verzija priče odnosi se na to zašto je ova tema upravo sada dospela u javnost ako se zna da su Ministarstvu odbrane greške u konstrukciji G36 poznate još od 2011. godine. Ministarka vojske Ursula fon der Lajen, koja je na toj poziciji od 2013. godine, želi da spreči da nju okrive za probleme s naoružanjem i pokušava da krivicu prebaci na svog prethodnika Tomasa de Mezijera.

Opozicioni političari, kao ekspert za Bundesver Zelenih Agnješka Bruger, smatraju da to nije u redu i da i aktuelna ministarka mora da bude prozvana zbog prikrivanja afere.

Koliko će biti precizna paljba opozicije koja želi da ukloni moćnu ministarku Fon der Lajen, veliku prijateljicu kancelarke Merkel, ostaje da se vidi.

POVEZANE VESTI

Subota 11.04.2015. 14:30
Kalaš je broj 1 u celom svetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online