Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 04.04.2015.
08:43
Srna A

Pad malezijskog aviona u Ukrajini: Istraga ili dogovor o prikrivanju?

Holandski istraživački novinar Jist Nimoler tvrdi da istraga, koju vodi tužilaštvo njegove zemlje o uzrocima pada putničkog aviona "Malezija erlajnz" iznad Ukrajine, nije dostojna poverenja.

Reuters/M.Z.
Ni posle 9 meseci ne zna se istina o obaranju malezijskog aviona

Nimoler, koji je autor knjige "MH-17: Dogovor o prikrivanju", rekao je ruskoj novinskoj agenciji TASS da je istraga o padu aviona trebalo da bude obavljana na višem, međunarodnom nivou. Prema njegovim rečima, Ukrajina je vršila veliki pritisak na istragu.
 

- Brojni faktori govore o tome. Na primer, nedavno je na internet stranici “Jutjub“ objavljen video u kojem se očevici pozivaju da pomognu u istrazi. Sve informacije pomenute u toj istrazi obezbedila je ukrajinska tajna služba. To više deluje kao propaganda. Veoma je teško proveriti takvu informaciju, ali je kancelarija holandskog tužilaštva iznosi kao apsolutnu istinu - kaže Nimoler.

On ističe da postoji velika diskusija o tome ko je autor snimaka, kada i gde, te kada se pažljivije pogleda fotografije izgledaju kao da su lažne jer ima problema i sa proporcijama.

Nimoler je naglasio da je tužilaštvo saopštilo da prati razne pravce u istrazi ali je ostavio pitanje zašto se ne objave i drugi podaci, poput onih koje je dala Rusija, koje ukazuju na različit uzrok pada aviona.

Nimoler smatra da je to dovoljan razlog za spekulaciju da je sa "političke tačke gledišta sve ranije utvrđeno".

- Istraga je delimična jer je usmerena  samo na jednu verziju događaja. Mora biti obustavljena i predata na viši, međunarodni nivo. Holandiji nije ni trebalo davati ovlaštenje da vodi istragu jer nema odgovarajući uticaj. Na primer, SAD poseduju obimne dokaze uključujući i satelitske snimke koji nisu objavljeni. SAD znaju mnogo više od nas u Holandiji, ali te informacije drže podalje od javnosti - tvrdi Nimoler.

On je izrazo uverenje da nova, međunarodna istraga mora biti vođena pod okriljem UN i uz učešće Rusije i SAD, te da istražioci moraju imati ovlašćenja da zahtevaju potrebne podatke.

- To možda neće rešiti sve probleme zbog umešanosti politike, ali makar će krenuti sa snažnije pozicije - zaključuje Nimoler.

"Boing 777" aviokompanije "Malezija erlajnz" srušio se 17. jula 2014. godine na istoku Ukrajine u području koje je zahvaćeno sukobima ukrajinske vojske i ruskih ustanika.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je 19. marta da su zapadni mediji ignorisali zvanične dokumentovane informacije ruskih stručnjaka  koje ukazuju na činjenicu da je u momentu rušenja aviona u neposrednoj blizini bio ukrajinski vojni avion.

Konačni izveštaj o istrazi, kako se očekuje, objaviće Savet za bezbednost Holandije sredinom 2015. godine

POVEZANE VESTI

Subota 04.04.2015. 09:32
Pokusali su novo srebrenicu-racak-markale..................Al kod Russa to ne pali!!!! Dokaza imaju kolko god hoce, samo kad su doznali ko stoji iza tog pada moraju da cute te holandske kurrve smrdljive narko/manske......cia-amerika-ukro-naccisti ubbisse tolike ljude i sada cute.....Kaka pravda i zamazivanja ociju opste masa..........Da imaju bilo sta dosada to bi se vrcelo mesecima u korist njihovu Al nista.............Jasno ko dan, zapad tone u sopstvenim govvnima.............U/mrite sotone, vase lazi Ne Pale Vise!!!!!! Russija zna vas dobro te ako napravite gresku ko sto hocete, ima da vas potope ko atlantidu....Ima da vas nebude.............Platice te naccisti belosvetski za sve lazi sto natovariste kroz vasu gebelsovu propagandu Srbima.......Srbi ni krivi ni duzni leze po naccistickim haaskim zatvorima!!! Videcete taj ne/sud ce da gori i svi u njemu ce te biti strpani, svi koji lazno ovolike godine brane propagandu-obmanu i najprimitivniji pokusaji svog podsticanja u sukobima u sfrj.............un-nacije to su bivsi ss-ovci !!!
Subota 04.04.2015. 11:45
Nista nece spreciti americku masineriju lazi da nastavi sa svojom prljavom rabotom. Ko got nema zelje da sazna istinu i kome istina nije cilj taj ne zeli nikom dobra. Markale i Srebrenica su ogoljeni u svoim lazima ali to ne sprecava njihovo koriscenje da bi se sto vise ocrnili Srbi. Svjedoci smo da i vlast u Srbiji optuzuje ljude na osnovu tih lazi. Nikakve koristi mi nemamoNikakve koristi mi nemamo od podastiranja istine nasim protivnicima jer su oni tu istinu naruzili i iskrivili. Kad 90% Srba skonta istinu o Srebrenici onda ce nam krenuti nabolje jer ce to znaciti da Srbi misle svojom glavom i da su odlucivsi se za istinu odlucili da svojoj djeci obezbjede buducnost.
Subota 04.04.2015. 22:03
Pročitani su:sad smišljaku nove laži kako da se izvuku.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online