Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.04.2010.
19:45
Vestionline, Srna, Rojters A

Ministri NATO-a: BiH na korak od članstva

U Talinu je danas počeo skup ministara spoljnih poslova NATO-a. Alijansa razmatra novi strateški koncept, sistem odbrane i kontrolu naoružanja. Na skupu je izjavljeno da je "BiH je na korak od prijema u Akcioni plan za ulazak u NATO".

Večeras odlučujemo o prijemu BiH u Nato: Anders Fog Rasmusen
 

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da će na dvodnevnom skupu ministri spoljnih poslova Alijanse razmatrati novi strateški koncept i pitanje nuklearnog oružja, raketne odbrane i kontrole naoružanja.

BiH na korak od NATO-A

 

"BiH je na korak od prijema u Akcioni plan za ulazak u NATO", izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen.

 

Rasmusen je naveo da bi odluka o prijemu BiH mogla da bude donesena tokom večeri na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u estonskoj prijestonici Talinu.

 

"Danas je BiH bliže ulasku u Akcioni plan za članstvo (MAP) nego ikada ranije. Zaista je na samom pragu", rekao je Rasmusen novinarima.

 

On je dodao da će rasprava o ovom pitanju biti nastavljena tokom večeri i izrazio očekivanje da će odluka biti donesena tokom sastanka u Talinu.

 

Generalni sekretar NATO-a pohvalio je BiH zbog napretka u oblasti reforme sistema odbrane i slanja pješadijskog voda u Avganistan, gdje se NATO bori protiv talibanske pobune.

 

Akcioni plan o članstvu je prvi korak ka ulasku u najveći vojni savez na svijetu, iako mogu proći godine do ispunjenja uslova iz ovog dokumenta.

 

Države koje žele da uđu u NATO moraju da dovrše političke, demokratske i vojne reforme, kao i da imaju dobre odnose sa susjedima. Građani te države takođe moraju da podrže kandidatiru.

Ranije je rečeno da će šefovi diplomatija NATO-a u četvrtak i petak u Talinu razmatrati da li je BiH ispunila uslove za dobijanje Akcionog plana za članstvo u Atlantskom savezu, kao i da na tu odluku ne može uticati da li će u Savetu bezbednosti UN glasati za nove sankcije prema Iranu.

Rasmusen je rekao da je u proteklih nekoliko meseci ostvaren značajan napredak u kontroli naoružanja.

NATO bi trebalo da učestvuje u tom procesu, rekao je Rasmusen i dodao da će se raspravljati o tome na osnovu načela solidarnosti, zajedničkih troškova i potreba za vojnom moći u nesigurnom svetu.

Generalni sekretar NATO-a ocenio je i da je sastanak u Talinu važna etapa za odluke koje će biti donete na samitu Alijanse u Lisabonu krajem ove godine.

"Takođe ćemo razmeniti mišljenja o onome što će biti središnja tema Lisabonskog samita: usvajanje novog strateškog koncepta", rekao je Rasmusen.

On je naveo da će grupa stručnjaka koje će predvoditi bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt uskoro predati izveštaj s analizama i preporukama, na osnovu kojih će on pripremiti nacrt koncepta i početi pregovore koji bi trebalo da dovedu do dokumenta sa smernicima za budućnost NATO-a.

"Taj dokument će izvesno odrediti novu ulogu i misiju Alijanse, a dve stvari neće biti promenjene: transatlantski cenar gravitacije NATO-a i naša posvećenost uzjamnoj obrani. To su temelji NATO", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Ranije je najavljeno da će glavne teme nezvaničnog sastanka šefova diplomatija Atlantskog saveza u Talinu biti operacija NATO-a u Avganistanu, novi strateški koncept Atlantskog saveza, američko-ruski sporazum o smanjenju strateških nuklearnih snaga i buduća nuklearna politika NATO-a.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online