Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.02.2015.
09:23
B. Božin - Vesti A

Remilitarizacija nemačke diplomatije (4): Pacifisti uhvaćeni u Aušvic-zamku

Na nivou činjenica postoje brojne značajne razlike između nacističkog genocida i srpske politike prema Kosovu, smatra istoričar Kurt Grič u svojoj analizi kosovskog konflikta i NATO intervencije 1999. godine.

Reuters
Slobodan Milošević

Tako su, na primer, albanski teroristi, ili već prema uglu gledanja, "borci za slobodu iz UČK", ubijali Srbe i državi Srbiji lojalne Albance (do 1998. godine UČK je ubila više Albanaca nego Srba), da bi postigli svoj cilj - nasilno odvajanje Kosova od Beograda.

Na to su sa nepotrebnom oštrinom reagovale srpske/jugoslovenske antiterorističke jedinice i tako su sa svoje strane takođe uticale da eskalira građanski rat. I dok je sredinom oktobra 1998. godine uz posredovanje Oebsa srpsko nasilje drastično opalo, UČK je pojačavala svoj teror sa ciljem da provocira srpske jedinice na reakciju i time pruži povod NATO-u da se umeša u konflikt.

Ovo je i uspelo spornim masakrom u selu Račak sredinom januara 1999. godine, kao i "diktatu" iz Rambujea koji je odmah nakon toga usledio (Volfgang Petrič), kao i insceniranjem Slobodana Miloševića kao novog Hitlera u masovnim medijima (slično kao i predstavljanje Gadafija 2011. godine kao beskrupuloznog diktatora).

Nema pregovora, u rat!

Propast politike pregovaranja upotrebiti kao argument za vojnu eskalaciju ili čak preventivni rat nije ništa novo - dešavalo se, na primer, u Folklandskom ratu 1982. godine, a posebno zastrašujući je primer propagiranja tog metoda prilikom napada na Irak 1991. godine. Invazijom na Irak 2003. i mešanjem u građanski rat u Libiji 2011. godine, ovaj metod je ponovo upotrebljen. U prvim mesecima 2012. godine isti argument je masovno kružio u vezi sa mogućim napadom Amerike i Izraela na Iran. Činjenice da svaka vojna intervencija drastično povećava broj poginulih (u slučaju Kosova broj žrtava je udesetostručen NATO intervencijom) bivaju prikrivene.

S obzirom na navodni nedostatak alternativnih rešenja, mnogi su se zbog stvarnih i masovnih povreda ljudskih prava (kojih je bilo na svim stranama, kako albanskoj, srpskoj, tako i od strane etničkih manjina) dali zavesti idejom "da sprečavaju novi holokaust".

Pacifisti, socijalisti i levi liberali kretali su se pravo u "klopku Aušvica", u kojoj su na kraju ostali zarobljeni. Morali su da se priklone moralnoj superiornosti onih koji su se pozivali na holokaust.

Ovo zbog toga jer je u jednom ideološkom društvu "otpornom na činjenice" uvek u pravu onaj koji se prvi u argumentaciji pozove na Aušvic.

Kroz višemesečno ideološko uprošćavanje sukoba na Kosovu na "ugnjetače" i "ugnjetavane" i ubeđivanje da Srbija ima nameru da svoju teritoriju očisti od kosovskih Albanaca, pojačano kroz izveštaje o navodnim i stvarnim masakrima, brojni NATO kritičari su izgubili uvid u činjenice.

Veoma mali broj njih, kao što je to činio pacifistički politikolog Teodor Ebert, tražio je povratak analitičnosti. Glavni problem protivnika rata bio je da su bez nedostatka činjenica u diskusiju mogli da unesu samo svoje časne namere.

Međutim, ako kao alternativa stoji sprečavanje genocida, pacifistički motivi (da se rat uvek mora odbaciti), socijalistički (odbijanje imperijalističkog rata) ili levo-liberalni (da se rat bez mandata međunarodne zajednice mora odbaciti) se nalaze u daleko podređenijoj poziciji.

Bez činjenica, na nivou ideologije, protivnici intervencije nisu imali ništa da suprotstave najjačem argumentu zagovornika koji je glasio:

"Da je u ono vreme postojao takav stav, rat protiv hitlerovske Nemačke nikada ne bi ni morao da bude vođen."

SUTRA - Remilitarizacija nemačke diplomatije (5): Kosovo nije bilo Bosna

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online