Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 16.01.2015.
13:01
Beta A

Amerikanac i Rus idu zajedno u svemir

Jedan američki i jedan ruski astsronaut provešće godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici u okviru studije o fiziološkim i psihološkim efektima dugog boravka u orbiti kao deo priprema za buduće misije za Mars.

en.wikipedia.org
Boravak na svemirskoj stanici je deo priprema za boravak na Marsu
 

Skot Keli i Mihail Kornjenko pridružiće se svemirskoj stanici 27. marta, a dovešhe ih ruska letilica Sojuz. Vratiće se na Zemlju u martu 2016.

To će biti najduži neprekidan period koji će neki astronaut provesti na Međunarodnoj svemirskoj stanici od 2000. godine kada su u njoj počeli da borave astronauti.

Rekord za najduži borvak u orbiti do sada drži Rus Valerij Poljakov, koji je proveo preko 14 meseci na svemirskoj stanici Mir 1994. i 1995.

Skot Keli će posle ovog iskustva biti Amerikanac koji je najduže neprekidno boraviio u svemiru.

Međutim Skot Keli (50) i Mihail Kornjenko (54) već imaju dugo iskustvo u svemirskim letovima, a svaki od njih je već proveo šest meseci na Svemirskoj stanici.

Keli je rekao da je zabrinut zbog efekta radijacija i smanjene gravitacije, koji zbog produženog boravka slabe imuni sistem, smanjuju gustinu kosti i atrofiraju mišiće. Bestežinsko stanje takođe utiče na vid.

"Nadam se da neće biti suviše teško i da ćemo moći da nastavimo da živimo i radimo u svemiru tokom dužih perioda. Ali nećemo znati pre kraja ovog iskustva", rekao je Keli.

Kelijev brat blizanac Mark, astronaut u penziji koji je i sam obavio nekoliko misija na Međunarodnoj svemirskoj stanici, takođe će učestvovati u ovom eksperimentu. On će biti redovno podvrgnut lekarskim ispitivanjima na Zemlji da bi lekarski tim mogao da pored njegove kliničke parametre sa Skotom Kelijem dok je on u svemirskoj stanici.

Sprovodiće se i testovi genoma da se utvrdi kako duži boravak u svemiru utiče na organizam.

POVEZANE VESTI

Petak 16.01.2015. 13:24
Večna pitanja o veličini vasione i njenom vremenskom trajanju. Možda se te tajne prirode neće moći otkriti nikad, a možda ni tad. Dijalektičko pitanje - a šta je bilo pre, i šta se nalazi iza "granice" vasione. Možda ta pitanja nemaju smisla, ali za sada ljudski ume nije u stanju da shvati te probleme, boje reći najveći deo ljudi, a ako neki super genije razume, samo mogu da mu zavidim. O velikom prasku ne znam mnogo, ali se odmah nameće pitanje, šta je bilo pre praska!? Nezamisliva veličina još uvek kvalitativno ne objašnjava beskonačnost sa fizičkog odnosno astro-fizičkog aspekta.. Gde nema matrije, uključujući i svetlost nema ni prostora ni vremena .
Petak 16.01.2015. 14:22
Gle i Rus dobio ulogu u Holivudu !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online