Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.04.2010.
05:31
Vestionline A

Moguća erupcija još opasnijeg vulkana

Sadašnje aktivnosti malog vulkana Ejafjalajokul mogle bi "probuditi" daleko veći islandski vulkan Katlu, zabrinuti su stručnjaci, jer se to i dešavalo nekoliko puta u prošlosti. Erupcija Katle, iz koje je lava poslednji put kuljala još 1918. godine, bila bi potencijalno daleko opasnija. Trenutni haos u aviosaobraćaju bio bi potisnut u drugi plan, pošto bi Evropi bili nanešeni mnogo veći ekonomski gubici.

Samo neka miruje...: Vulkan Katla pokriven glečerom

Vulkan Ejafjalajokul se smatra manjim na Islandu, iako je njegova poslednja erupcija trajala čitavih godinu dana: od decembra 1821. do januara 1823. godine.
 

Island, zemlja vulkana

 

Island je vulkansko središte srednje-atlantskog grebena koji deli evroazijsku i severno-američku kontientalnu ploču. Na ovoj liniji nalaze se tri najveća vulkana u zemlji: Hekla, Katla i Grimsvotn, dok na Islandu i oko njega ima ukupno 35 vulkana.

Prva njegova ovogodišnja erupcija počela je 20. marta i trajala tri nedelje, dok je najnovija počela 14. aprila, ali lava sada kulja iz vulkana 10 puta brže nego poslednji put.


Najnovija erupcija ima nekoliko odlika identičnih onoj iz 19. veka, pa se pojedini stručnjaci plaše da bi mogle imati identično trajanje (godinu dana), dok drugi veruju da će, ipak, uskoro početi da slabi.

Između vulkana Katla i Ejafjalajokul postoje tuneli, tako da bi "probuđena" lava iz manjeg vulkana mogla da uteče i u veći, čiju je aktivnost možda potrebno samo blago "pogurati“, smatraju stručnjaci.

Od 9. veka kada je naseljen Island, zabeležena su tri slučaja u kojima je erupciju vulkana Ejafjalajokul pratila erupcija Katle. Sama Katla je, međutim, daleko aktivnija: u istom ovom periodu zabeležene su 22 njene erupcije. Zbog toga geolozi koji prate sadašnju katastrofu ovu vezu konstantno imaju na umu, smatrajući erupciju Katle mogućom.

Naslage su još tu

 

Naslage preostale iza oblaka vulkanskog pepela koji je formiran nakon spektakularne erupcije Katle 1755. godine još uvek se mogu naći u tresetištu Šetlanda i drugih delova severne Evrope.

Efekti erupcije vulkana Katla potisnuli bi trenutni haos u aviosaobraćaju u senku nanoseći Evropi mnogo veće ekonomske gubitke.

Za očekivati je da će se vulkanski pepeo nakon erupcije Ejafjalajokula zadržati na evropskom nebu još nekoliko nedelja, dok bi, u slučaju erupcije Katle, takvo stanje moglo trajati mesecima. Ekonomski gubici bili bi gotovo nesagledivi.

Davne 1783. godine erupcija jednog vulkana na Islandu izazvala je gustu "maglu" širom Evrope koja se zadržala osam meseci i stigla čak do SAD-a.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online