Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 22.12.2014.
07:00
Vesti A

Sankcije i za Putinove bajkere

Rusiju je zahvatila finansijska panika zbog vrtoglavog pada rublje u odnosu na evro i dolar, a dvocifrena inflacija im kuca na vrata. Američki predsednik Barak Obama dodatno pritiska Vladimira Putina i najavio je novi talas sankcija. To je izazvalo nezadovoljstvo i u najjačim zemljama EU, pogotovo u Nemačkoj, koja je samo ove godine izgubila gotovo tri milijarde dolara od pada izvoza u Rusiju.

Reuters
Sankcije i za Putinove bajkere
 

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer je nedavno izjavio da bi dodatne sankcije EU Moskvi zbog ukrajinske krize mogle nepovratno da destabilizuju Rusiju i istakao da ne bi trebalo "još više zatezati šrafove".

Ali, Obama za to ne haje. Tek što je počeo otopljavanje odnosa s Kubom kao uvod u ekonomsku deblokadu "ostrva slobode", potpisao je blokadu poluostrva Krima. Naime, prema novom ukazu šefa Bele kuće, blokirale bi se osobe i kompanije koje posluju s Krimom i na njemu. Tom odlukom zabranjuje se investiranje američkih državljana na Krimu, njihovo putovanje na taj "anektirani deo Ukrajine", izvoz američkih proizvoda i uvoz u SAD svih proizvoda koji imaju veze s Krimom.

Bela kuća širi listu ruskih građana koji su zbog aneksije Krima i krize u Ukrajini pod sankcijama, odnosno zabranjuje im se putovanje na Zapad. Tako su se najnovijom odlukom Baraka Obama na crnoj listi našli i "patriotski" bajkeri Noćni vukovi, koji jezde Krimom, a čiji je počasni član Vladimir Putin.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusiju neće uplašiti nove sankcije zbog sukoba u Ukrajini i pripajanja Krima, a rusko ministarstvo spoljnih poslova najavilo je da priprema odgovor na najnoviju rundu zapadnih sankcija.

- Nikome neće poći za rukom da nas uplaši, zaustavi, da izoluje Rusiju - rekao je Putin.

Rusko ministarstvo je ranije u subotu osudilo nove američke, kanadske i evropske sankcije, ali ih je Kijev dočekao s odobravanjem dok se priprema za mirovne pregovore s proruskim separatistima na istoku zemlje.

"Sankcije će omesti politički proces u Ukrajini. Preporučujemo Vašingtonu i Otavi da razmisle o posledicama takvog čina", saopštilo je ministarstvo.
Pregovori Kijeva i separatista koji se održavaju u Minsku uz učešće Rusije i OEBS odlagani su više puta usprkos pritisku Zapada na Kijev i na Moskvu kako bi se ostvario napredak u rešavanju sukoba u kome je od sredine aprila poginulo više od 4.700 ljudi.

Ne secimo granu na kojoj sedimo

Austrijski kancelar Verner Fajman se protivi proširenju sankcija protiv Rusije i želi nove napore u cilju pronalaženja miroljubivog rešenja.
- Ne mogu da podržim euforiju mnogih u EU o uspehu sankcija protiv Rusije. Ne vidim nikakav razlog za slavlje i ne znam zašto bi trebalo da se radujemo kad propada ruska privreda. I mi sečemo granu na kojoj sedimo ako budemo prema ruskoj privredi izgradili novi zid - upozorio je kancelar Fajman.







 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.12.2014. 11:02
Шта на ово рећи.Светска нуклеарна сила Русија једва излази на крај са ф,а,ш,и,стима а шта је мого гол и бос Слободан Милошевић против милион пута јачег од себе.Многи криве Слободана зато што није присвојио скоро читаву Југославију а сада Путина оптужују за полуострво Крим.Ово је тек почетак напада на Русију јер ће Јапан тражити Курилска острва.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online