Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 07.12.2014.
06:13
D. Lj. Joksić - Vesti A

Korasan krvoločniji i od Al Kaide

Evropi i svetu preti opasnost od nove i relativno nepoznate grupe još ekstremnijih džihadista nazvanih Korasan. Oni deluju na prostorima Iraka, Sirije i delovima prema Turskoj gde su Kurdi, a monstruozniji su i krvoločniji od Al Kaide, kaže u ekskluzivnom razgovoru za "Vesti", Ivan Babanovski, profesor bezbednosti i bivši visoki funkcioner obaveštajnih službi Jugoslavije i Makedonije.

Jedan od 10 džihadista spreman je da zapuca i kada se vrati u Evropu
 

Babanovski strahuje da će pripadnici Korasana, specijalizovani za minijaturne eksplozive, uoči božićnih i novogodišnjih praznika udariti po Zapadu, pre svega Engleskoj i Belgiji, zemljama koje su učestvovale u vazdušnim napadima NATO na njihove položaje u Iraku i Siriji.


Obaveštajci upozoravaju da povratkom mnogih od 4.000 "evropskih džihadista" iz Sirije i Iraka, Evropi preti talas terorizma, jer, kako ističu, najmanje jedan od devet islamskih džihadista je spreman da, po povratku u Evropu, uzme oružje i napadne sopstvenu zemlju. Računa se da je Islamska država već poslala nazad u Evropu više stotina džihadista koji bi uz "uspavane ćelije" mogli krenuti u nasilni teroristički pohod.
 

Lako do "prljave bombe"

Prljava nuklearna paklena mašina može da se napravi u kućnim uslovima uz pomoć kuhinjskog alata, a zbog radijacije može da bude ubistvenija od prave nuklearne bombe, upozorava naš sagovornik.


- Dovoljno je da se 40 kilograma nuklearnog otpada stavi u automobil bombu gde će inicijalna kapisla biti veća količina klasičnog eksploziva TNT, pa da se radijacijom kontaminira grad veći od Londona ili Njujorka, Brisela ili Pariza - navodi Babanovski.

- Bojim se da će se oni koji su se borili na iračko - sirijskom i kurdskom ratištu, a koji su vraćeni u njihove domicilne države, u Evropi oglasiti bombaškim napadima za vreme božićnih i novogodišnjih praznika. Kada su stizali tamo, u Siriju ili Irak, njih su prihvatali kao dobrovoljce, ali se više nisu mogli vraćati u svoje zemlje kada bi to poželeli. Mogu se vratiti samo po zadatku, a taj zadatak moraju i da izvrše u zemlji iz koje su došli. Ako se vrate i ne izvrše zadatak, strukture koje su ih poslale žestoko će ih kazniti, ili će im likvidirati porodicu, najbliže rođake, ili će ubiti i njih - objašnjava profesor Ivan Bananovski.


Ne samo Evropi, velika opasnost od radikalnih džihadista, pre svega od Korasana preti i zemljama Balkana, jer oni koji su pristupili Islamskoj državi u Siriji i Iraku počinju da se vraćaju kući.


- Korasan nije došla u Siriju da zbaci predsednika Bašara al-Asada. Njen cilj je da ujedini sve strukture mudžahedina sa prihvatljivom platformom za sve muslimane, da je Zapad antimuslimanski, antiislamski i antiarapski, da oni nisu prijatelji Arapima i muslimanima, već da, huškajući ih jedne protiv drugih pokušavaju, što je činjenica, da kontrolišu politički, vojni, ekonomski i sve druge aktivnosti struktura u arapsko-muslimanskim islamskim zemljama - kaže Babanovski.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.12.2014. 09:01
Nisu hteli andjela trazili su djavola pa neka ga i dobiju.Hoce da ruse Alevite i Hriscane u Syriji a podrzavaju manijake koji sebe zovu oslobodilackom vojskom Sirije (FSA).Kako su podrzavali wahabite u Bosni i teroriste na Kosovu sada isto rade i u Siriji.Pa kada im se lupi o glavu kao u Londonu-Madridu i Nju Jorku onda kukala mu majka.
Nedelja 07.12.2014. 06:27
Koliko para toliko muzike,a i ovaj obaveštajac pitam ja njega zašto nije radio svoj posao?
Nedelja 07.12.2014. 08:39
zato sto je u penzii odradio on svoje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online