Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
78
Nedelja 30.11.2014.
13:32
Beta A

Papa zatražio jedinstvo svih hrišćana

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja danas je u Istanbulu apelovao na jedinstvo katoličke i pravoslavne crkve i dodao da taj istorijski korak traže žrtve ratova i mladi.

Papa Franja i vaseljenski patrijarh Vartolomej I
 

"Jedino što tražimo katolička crkva i ja, to je zajednica s pravoslavnim crkvama", rekao je papa u prisustvu patrijarha Vartolomeja, s kojim je prethodno održao zajedničku liturgiju.

Franja je posle toga od Vartolomeja zatražio blagoslov za sebe i katoličku crkvu. To je, kako navodi agencija Asošiejted pres, izraz popuštanja i izražavanja poštovanja prema pravoslavnoj crkvi, što je deo papinih nastojanja da okonča raskol dve crkve, koji traje od 1054. godine.

Papa Franja i Vartolomej su takođe pozvali na okončanje progona hrišćana u Siriji i Iraku i pozvali na dijalog s muslimanima, čime je, kako ocenjuje AP, trodnevna poseta pape Turskoj zaokružena izrazom jedinstva.

Franja i Vartolomej su u zajedničkom saopštenju pozvali lidere regiona da povečaju pomoć žrtvama ekstremističke grupe Islamska država, a posebno da dozvole hrišćanima, koji su u toj oblasti prisutni 2.000 godina, da ostanu na svojoj rodnoj zemlji.

"Užasna situacija hrišćana i svih koji pate na Bliskom istoku traži od nas ne samo da se stalno molimo već i da odgovorimo na pravi način u ime međunarodne zajednice", naveli su u saopštenju Franja i Vartolomej.

Franja, koji predstavlja Katoličku crkvu sa 1,2 milijarde vernika, i Vartolomej, duhovni vođa 300 miliona pravoslavaca na svetu, pozvali su na "konstruktivan dijalog" sa islamom "zasnovan na međusobnom poštovanju i prijateljstvu".

"Inspirisani zajedničkim vrednostima i osnaženi iskrenim bratskim osećanjima, muslimani i hrišćani su pozvani da sarađuju u ime pravde, mira i poštovanja dostojanstva i prava svake osobe, posebno u onim regionima gde su svojevremeno živeli vekovima u mirnoj koegzistenciji a sada tragično zajednički trpe užase rata", rekli su poglavari dve crkve.

Papini sastanci s turskim zvaničnicima su, prema ocenama analitičara, više bili razgovor gluvih. Na sastanku s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, svako je održao svoj govor, ali prave razmene nije bilo, navodi agencija Frans pres.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.11.2014. 13:36
Iš sotono sa crvenim cipelama.......vartolomeju judo ikarionski..takav je i naš juda irinej.
Nedelja 30.11.2014. 13:40
Niti katolika ima 1,2 milijarde, niti pravoslavaca ima 300 miliona.. pogotovo ne onih koji poštuju patrijarha Vartolomeja kao prvog među jednakim.. 300 miliona pravoslavaca ima ako se računaju i drevno istočne crkve ( monofizisti ( Jermeni, Kopti,Eritrejci, Etiopljani)) i kanonsko nepriznate pravoslavne crkve ( kojji imaju par miliona vjernika) u Makedoniji i Ukrajini,( u Crnoj Gori je zanemarljiv broj vjernika kanonski nepriznate CPC )
Nedelja 30.11.2014. 14:47
Kakav savez svetlo sa tamom ima upitao bi ga ja! Jel treba na svoja pleca da prihvatimo milionske zrtve Inkvizicije,spaljivanja vestica na lomaci itd... Mi nismo menjali kanone niti hulili na sveto trojstvo,kako ce pomiriti taj najveci jaz mudju nama kao sto je razlicito tumacenje svetoga trojstva? Zar treba blagoslov Duha svetoga da otstupi i od nas pa da i mi bacamo naprstak soli u vodu ne bi li postala nekvarljiva?! A o bezgresnosti pape tek da ne pricam.Nek se vrate u ono od cega su otpali pa cemo sesti da razgovaramo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online