Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.11.2014.
20:31
jutarnji.hr A

Umesto kusura daju špriceve?!

Prodaja i konzumiranje heroina toliko su se proširili u osiromašenom Mjanmaru da u nekim delovima zemlje trgovci umesto sitniša vraćaju igle, piše Global post.

Građanski rat, izolacija i vojna diktatura pretvorili su nekadašnju Burmu u jednu od najsiromašnijih zemalja sveta, pa se stanovništvo okrenulo proizvodnji opijuma s takvim uspehom da je Mjanmar postao drugi najveći proizvođač (Avganistan je prvi) tog glavnog sastojka heroina.

Prodaja i konzumiranje heroina mnogo su se proširili u osiromašenom Mjanmaru: U nekim selima, svaka kuća ima jednog zavisnika
 


Veliki deo Mjanmara, pogotovo planinske predele na severu, kontrolišu razne gerilske i paravojne grupe. Duž kinesko-mjanmarske granice, gde je heroin lako dostupan, a broj narkomana poprima šokantne razmere, trgovci u prodavnicama počeli su da vraćaju igle umesto sitniša.

Mjanmarska valuta kjat toliko je uništena inflacijom da svi radije koriste papirnate cigarete, slatkiše ili igle umesto sitniša u vidu hrpe bezvrednih novčanica.


Na severu Mjanmara heroin je svima dostupan. Nudi se i na zelenim pijacama, odmah pored voća i povrća. Doza košta jedan dolar.


Ulice i polja zasejani su odbačenim iglama, a u internet-kafićima vise natpisi koji upozoravaju goste da ne smeju da se drogiraju dok sede za kompjuterom.


Lokalna udruženja procenjuju da je 80 posto mladih u saveznoj državi Kačin zavisno od opasne droge.
"Tu gde mi živimo policija retko zalazi, pa ljudi sami donose i provode zakone", kaže Ešter, osnivačica udruženja za borbu protiv narkomanije Kačinu.


"U mnogim selima svaka kuća ima bar jednog zavisnika. Svi smo doživeli lične tragedije. Moj muž i sin takođe su se navukli na heroin i prodali sve što su mogli, čak i džakove sa zalihama pirinča", kaže ona.


Narkomani koji žele da se izleče mogu da dobiju pomoć samo u logorima koje vode razne crkve. Logori su duboko u džungli, a zavisnike leče tako što ih prvo zaključaju u kaveze dok ne prežive apstinencijalnu krizu. Ako ih ne bace u kavez, zavisnici pobegnu i traže novu dozu, kaže bivši narkoman Džejms Nev.


"Ceo svet je zamagljen. Boli te čak i dodir povetarca na koži. Sve ćeš uraditi za drogu", opisuje Nev svoje iskustvo s apsitinentskom krizom i izlečenje u jednom takvom kampu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online