Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 27.10.2014.
12:04 >> 14:56h
Srna A

Ruski vs EU pogled na ukrajinske izbore

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo čestitao je danas Ukrajincima "pobedu demokratije" na jučerašnjim parlamentarnim izborima. S druge strane, zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Grigorij Karasin rekao je da je zabrinut zbog većeg broja nacionalista u ukrajinskom parlamentu, što bi moglo da dovede do obnavljanja vojne akcije u istočnim regionima.

Šta su Ukrajinci izabrali? Demokratiju ili još krvoprolića?
 

Barozo je u kratkoj poruci na "Tviteru" čestitao ukrajinskom narodu i na "planu sprovođenja evropskih reformi".

Rusija, pak, brine da bi veći broj nacionalista u parlamentu mogao da znači i veći intenzitet borbi na istoku i nova krvoprolića.

"Postoji povećana opasnost da će ponovo uslediti pozivi iz skupštine da se upotrebe sila, vojne metode i krvoproliće za rešavanje svih problema", rekao je Karasin i dodao da su "nacionalističke i šovinističke snage dobile podršku i postaće predstavnici u Vrhovnoj Radi". "To je ekstremno opasno", ocenio je Karasin.

Prema podacima Centralne izborne komisije, Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka je u vođstvu sa 21,6 odsto glasova, a blok predsednika Petra Porošenka je drugi sa 21,5 odsto glasova. Njih prati stranka "Samopomič", na čijem čelu je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovi, sa 10,9 odsto glasova, a sledi Opozicioni blok sa 9,77 odsto.

Nacionalistička Radikalna stranka Oleha Lisenka dobila je 7,47 odsto glasova, a partija "Batkivščina", na čelu sa Julijom Timošenko, 5,77 odsto glasova. Ostale stranke koje se nadmeću za mandate u Vrhovnoj Radi nisu prešle cenzus od pet odsto.

Posmatrači: Izbori u Ukrajini bili demokratski

Prevremeni parlamentarni izbori u Ukrajini održani su u skladu s demokratskim normama, uz samo nekoliko "izolovanih incidenata", ocenili su međunarodni posmatrači.

"U ovom trenutku važnom za budućnost njihove zemlje, ukrajinske institucije i birači su na obeshrabrujuće teškoće odgovorili izborima koji su bili u skladu sa demokratskim obavezama", saopštio je šef posmatračke misije OEBS-a Kent Herstet. On je dodao da su zabeleženi samo "izolovani incidenti" na jučerašnjim izborima.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.10.2014. 12:12
Ukri glasali za RAT. Tako bi trebao da glasi naslov.
Ponedeljak 27.10.2014. 12:16
Maoista Barozo, sef EU demokratskih vrednosti.....uz fasiste(korporativiste) fale im jos jedino nacisti i dzihadisti...posast modernog sveta u malom..... Jos i da budu kolonijalisti, da uzimaju sta hoce, dok zemljama daju kredite s kamatama koje ne mogu da vrate....da stipendisu psiho i sociopate koji prodaju svoj narod i zemlju. Svet ulazi u rat, a u tom ratu ima priliku da ih pobedi covecanstvo jednom za sva vremena......bitangu jedino bitanga koja hoce da iskupi dusu pred Bogom moze da pobedi.....sveci tesko u danasnje amoralno i bezbozno vreme na zapadu......rat je neminovan i treba na njega da se gleda kao na prilku, nazalost. Cionisti nece da zaj..bu, ali mogu da budu zaj..ni.
Ponedeljak 27.10.2014. 14:45
Ratom i fašizmom ukri su počeli svoj zaokret prema zapadu.to su potvrdili i sada da nisu ništa drugo do neofašisti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online