Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.04.2010.
15:30
Tanjug A

Svetski lideri uputili saučešće Poljskoj

Lideri više zemalja i međunarodnih organizacija izrazili su danas žaljenje zbog pogibije poljskog predsednika Leha Kačinjskog i drugih visokih funkcionera te zemlje i uputili izraze saučečha vlastima u Varšavi.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun ocenio je da je predsednik Kačinjski "služio zemlji i narodu s plemenitošću i ubeđenjem i da je zaslužio međunarodno poštovanje", rekao je Banov portparol Martin Nesirki.

Evropska unija (EU) izražava podršku Poljskoj, pogođenoj tragedijom, i solidarnost s poljskim narodom u ovom teškom trenutku, izjavio je ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos, čija zemlja predsedava EU.


Britanski premijer Gordon Braun ukazao je na doprinos Kačinjskog nezavisnosti i slobodi Poljske i podsetio na teškoće s kojima se ta zemlja suočavala, prenele su svetske novinske agencije.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi takođe je u saopštenju odao poštu Kačinjskom.

"Leh Kačinjski je posvetio život svojoj zemlji. Neumorni branilac ideja u koje je verovao, uvek se borio sa uverenjem za vrednosti na kojima se temeljio njegov ulazak u politiku: demokratiju, slobodu i borbu protiv totalitarizma", rekao je Sarkozi.


Sjedinjene Američke Države izrazile su žaljenje zbog pogibije Kačinjskog i drugih visokih funkcionera te zemlje u avionskoj nesreći i uputile izraze saučešća Varšavi.

''Današnji gubitak je težak za Poljsku, Sjedinjene države i svet. Predsednik Kačinjski je bio istaknuti državnik koji je igrao ključnu ulogu pokretu Solidarnost i u Sjedinjenim Američkim Državama smo mu se divili kao lideru posvećenom napretku slobode I ljudskog dostojanstva'' , saopšteno je iz Bele kuće.

Predsednik Obama je u poruci takođe uputio saučešće zbog pogibije istaknutih civilnih ivojnih lidera, koji su se nalazili u predsednikovom avionu, a koji su pomogli oblikovanje inspirativnog demokratskog preobražaja Poljske .

Obaminim izrazima saučešća pridružila se i državni sekretar Hilari Klinton, koja je u poruci istakla da je Kačinjski bio jedan od najcenjenijih američkih saveznika I dodala da su ga u ''SAD smatrali borcem za demokratiju, protiv opresivnog režima, koji se zalagao za slobodu i ljudska prava, ne samo u Poljskoj''.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je "zaprepašćena izveštajem o avionskoj nesreći i pogibiji poljskog predsednika", a šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele izrazio je "duboko žaljenje" zbog pogibije Kačinjskog.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmsen izrazio je saučešsće poljskom narodu i porodicama stradalih.


"To je tragedija za njih i za Poljsku. Moje misli su s njima", rekao je Rasmusen.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbednost Ketrin Ešton izrazili su danas saučešće povodom pogibije predsednika Poljske Leha Kačinskog i još 95 ljudi u avionskoj nesreći na zapadu Rusije.


"Duboko sam potresen vešću o smrti predsednika Leha Kačinskog, njegove supruge i visokih poljskih zvaničnika i predstavnika u avionskoj neserći koja se dogodila jutros. Lično sam znao predsednika Kačinskog sa nekoliko sastanaka Evropskog saveta i susreta u Varšavi i žalim zbog njegove smrti", poručio je Van Rompej u saopštenju dostavljenom Tanjugu.


Van Rompej je, takođe, kazao da je Poljska izgubila velikog patriotu i šefa države čiji je politički cilj bio služenje poljskim građanima.


"Nesreća, koja se dogodila dok je poljska delegacija putovala u Rusiju na komemoraciju povodom masakra u Katinskoj šumi, predstavlja ogroman gubitak za Poljsku. Želim da izrazim najiskrenije saučešće porodicama predsednika i ostalih žrtava, poljskom premijeru Donaldu Tusku i poljskim građanima", poručio je Van Rompej.


Predsednik Evropskog saveta je poljskim građanima poručio da mogu računati na podršku EU u oviim teškim okolnostima.


Visoka predstavnica Ešton je u telefonskom razgovoru sa poljskim ministrom spoljnjih poslova Radoslavom Sikorskim poručila da želi da uputi "svoje najiskrenije saučešće građanima Poljske i izrazim našu solidarnost sa vama u ovom teškom i tužnom trenutku".


Eštonova je, na zahtev poljskih vlasti, odložila posetu Varšavi u koju je trebalo da doputuje u ponedeljak, 12. aprila.


Avionske nesreće odnele 11 državnika

 

Poljski predsednik Leh Kačinjski koji je poginuo u blizini Smolenska u Rusiji, 11. je šef države koji je u poslednjih 50 godina izgubio život u avionskoj nesreći.

 

- U februaru 2004. u avionskoj nesreći na jugu Bosne i Hercegovine, stradao je makedonski predsednik Boris Trajkovski.

- 29. marta 1959. godine Bartelemi Boganda, predsednik vlade Centralnoafričke republike i junak borbe za nezavisnost te zemlje, poginuo je u nesreći na 90 kilometara zapadno od Bangija.

- Predsednik vlade SFR Jugoslavije Džemal Bjedić poginuo je u avionskoj nesreći 18. januara 1977. godine, kada se letelica u kojoj se nalazio srušila u blizini Sarajeva.

- 27. maja 1979. godine, avion kojim se premijer Mauritanije, potpukovnik Ahmed Uld Buseif vraćao sa međuafričkog samita u Dakaru srušio se u more.

- 4. decembra 1980. godine, avion u kome su bili portugalski premijer Fransisko sa Karneiro i ministar odbrane Amaro da Košta srušio se ubrzo po uzletanju sa aerodroma na zgrade obližnjeg predgrađa Lisabona.

- 24. maja 1981. godine, ekvatorski predsednik Haime Roldos Agilera i ministar odbrane, general Marko Aurelio bili su među desetak osoba koje su stradale prilikom pada aviona u blizini ekvatorsko-peruanske granice.

- 1. avgusta 1981. godine, najuticajniji čovek u Panami, general Omar Torihos poginuo je kada se njegov avion srušio u džungli.

- 19. oktobra 1986. godine, predsednik Mozambika Samora Mašel i nekoliko njegovih ministara izgubili su život kada se mlaznjak "tupoljev 134-A" srušio na severoistoku Južne Afrike.

- 17. avgusta 1988. godine, pakistanski predsednik Zia ul Hak i nekoliko visokih pakistanskih vojnih funkcionera i još 30 putnika stradali su u avionskoj nesreći u blizini Bahavalpura. Pakistanski istražni organi su tvrdili da je reč o sabotaži.

- 6. aprila 1994. godine predsednici Burundija Siprijan Ntarjamira i Ruande Huvenal Habijarimana stradali su kada je njihov avion oboren kod Kigalija.

 

I mnogi drugi političari stradali su u avionskim nesrećama, među njima i Dag Hamaršeld, generalni sekretar Ujedinjenih nacija (1961. godine u Zambiji), kineski ministar odbrane maršal Lin Bijao (1971. u Mongoliji), alžirski ministar inostranih poslova Mohamed Benjahja (1982. u Iranu), američki sekretar za privredu Ron Braun (1996. godine kod Dubrovnika).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online