Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Nedelja 21.09.2014.
08:17
Beta A

Atali: Ponižavanja Rusije vodi u svetski rat

Geopolitika ponižavanja Rusije, koju sprovodi Zapad, bi, ako se nastavi, "kao prirodna posledica dovela do trećeg svetskog rata", upozorio je komentator francusko-belgijskog nedeljnika Vif-Ekspres Žak Atali.

Jedan od najumnijih ljudi sadašnjice tvrdi da nije pametno "čačkati mečku" (Rusiju)
 

Atali, bivši predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj i svojevremeni savetnik francuskog predsednika Fransoe Miterana, predočava da "nije malo onih tu i tamo koji bi blagonaklono gledali na to da jedna međunarodna zategnutost postane tako jaka da omogući da se zbrišu strašni zupčanici finansijske krize, zaposle industrije naoružanja i usput štediše opljačkaju porezima ili odlaganjem plaćanja državnih dugova, u ime navodne nužnosti odbrane otadžbine u opasnosti".

- Posebno Sjedinjene američke države, geografski udaljene od budućih ratnih poprišta, a kojima skoro da više nisu potrebni izvori energije na Srednjem istoku ili Srednjoj Aziji, opasno se igraju tom strategijom, navodi Atali i ističe da ta strategija Amerikancima može pomoći da prevaziđu svoju finansijsku krizu, dok bi za Evropljane bilo samoubilački da ih u tome oponašaju, a oni glupo dozvoljavaju da u to budu uvučeni.

Da se situacija u to ne izrodi, nužno je da Zapad s Arapima, Turcima i Rusima postupi isto kao s Nemačkom 1945-e, a to je da ih uvažava, ne prekida nikakvu vezu, održi ih u krugovima moći, ponudi im zajedničke projekte, smatra komentator francuskog Ekspresa i belgijskog izdanja tog nedeljnika.

Ukazujući na pogubne istorijske posledice i ratove koji su bili izazvani ponižavanjem poraženih ili potencijalno moćnih nacija, Atali podvlači da sada "posebno s Rusima treba prekinuti bojkot kojisamo šteti Evropi i pridružiti Ruse ratnim naporima za bitku protiv ekstremnog islama, s kojim se oni sučeljavaju svakodnevno na Kavkazu"
 

Jer, kako stavlja do znanja, ponižavati Rusiju s namerom da se ona izoluje od sveta, a pod izgovorom da Rusija nije pristala na to da se prema rusko govorećim Ukrajincima postupa kao s građanima drugog reda, može je gurnuti u to da postane neprijatelj, s kojim će se jednog dana morati boriti.

Posebno je glupo što Poljaci, smatra Atali, sve čine da izoluju Rusiju, kao što je Francuska učinila sve da oko 1920-e izoluje Nemačku, poraženu u Prvom svetskom ratu.

Francuska treba da bude pametna

Atali, za koga ugledni američki časopis Forin polisi kaže da je jedan od sto najumnijih intelektualaca u svetu, dokaz za pretnju da se današnja situacija u Evropi izrodi čak i u svetski sukob, vidi u tome "što se u Vašingtonu i Moskvi čuju najgora nacionalistička,
tvrdnjama o zaveram nabijena i ratnohuškačka stanovišta".

- A to najprostijim uzajamnim zahuktavanjem gluposti i osećanja poniženosti može dovesti do najgoreg, poručio je Atali i zaključio da bi Francuska mogla, morala, da odvažno predloži promenu te doktrine…i da ima hrabrosti da raskine s onim kud su se zaputili ostali Evropljani i stane na čelo geopolitike uvažavanja, čak i po cenu da neko vreme ostane sama .

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.09.2014. 08:37
Европо освести се!!! Америка ће те "стара дамо"у зло одвести.
Nedelja 21.09.2014. 09:33
ПРОБАЛИ СУ ДА РУСИЈУ ПОНИЗЕ И НАПОЛЕОН И ХИТЛЕР,УНАПРЕД СЕ РАДОВАЛИ КАО ОВИ НАЦИСТИ ДАНАС ПРЕДВОЂЕНИ ВАШИНГТОНСКОМ ЧАЂАВОМ СОТОНОМ,АЛИ СВИ ЗНАМО КАКО СУ СЕ СА ИСТОКА СВИ ВРАЋАЛИ ПОДВИЈЕНА РЕПА КО СЕОСКЕ ЏУКЕЛЕТИНЕ
Nedelja 21.09.2014. 08:36
Ti si pizda koja podjebava i posle brise komentare... A I GLUP SI. Tacnije ,,podguzna muva,,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online