Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 28.08.2014.
00:38
Srna A

Novo lice evropske mafije

Organizovane kriminalne grupe u Evropi potpuno su se izmenile i postale uticajnije i fleksibilnije, dok su se istovremeno organizaciono smanjile, saopštili su stručnjaci.

Foto: Ilustracija
 

"Ako pogledate ukupnu sliku organizovanog kriminala, tada vidite kompletnu tipologiju grupa - malih, srednjih i velikih - poput normalnih kompanija", izjavio je Ernesto Savona, profesor kriminologije i direktor istraživačkog centra "Transkrajm", sa sjedištem na univerzitetima u Milanu i Trentu.

"Transkrajm" se već deset godina bavi istraživanjem organizovanog kriminala u Evropi. Negovi stručnjaci ne koriste privatne istražioce, nego se oslanjaju na "otvorene izvore", poput policijskih, vladinih i medijskih izveštaja.

Opada uticaj "Koza nostre", "Kamore"...

Umesto toga, kriminalne grupe, bilo da su italijnske, ruske ili kineske, upumpavaju svoj novac u građevinsku industriju, kafiće, restorane i nekretnine. Kineske grupe naročito su  zainteresovane za sektor odeće, a španske motociklističke bande poseduju radnje za tetoviranje i deluju u segmentu industrije obezbeđenja.

Savona navodi da italijanske grupe "Koza nostra", "Kamora", "Ndrangeta" i ostale godišnje zarađuju preko deset milijardi evra, ali da njihov uticaj opada.

Centar već dve godine radi na projektu "Portfelj organizovanog kriminala", koji će krajem septembra biti predstavljen u Briselu, prenosi portal "EU obzerver".

Veći dio istraživanja fokusiran je na zapadnu Evropu, a Savona priznaje da je potreban dodatan rad na analiziranju organizovanog kriminala u istočnoj Evropi i na Balkanu.

On kaže da su kriminalne grupe postale manje u smislu organizacije, ali su raširile pipke u većem broju zemalja i proširile aktivnosti. Europol, policijska agencija EU, procjenjuje da samo četvrtina od preko 3.600 evropskih organizovanih kriminalnih grupa ima jasnu etničku strukturu.

"Transkrajm" navodi da kriminalne grupe u samo sedam evropskih zemalja - Francuskoj, Italiji, Finskoj, Irskoj, Španiji, Velikoj Britaniji i Holandiji - ostvariju zaradu od oko 40 milijardi evra godišnje od krijumčarenja droge, prodaje falsifikovane robe i seksualnog iskorištavanja ljudi.

Savona upozorava da je uznemirujuće to što su mafijaške grupe infiltrirane u legitimne poslove, što nadležnim službama otežava da ih otkriju. "Trgovanje u legitimnoj ekonomiji je najrelevantniji efekat organizovanog kriminala u Evropi", navodi Savona na svom veb sajtu i dodaje da mafijaški novac "prlja legitimnu ekonomiju".

On tvrdi da kriminalne grupe širom Evrope godišnje zarade 150 milijardi evra kroz legitimne poslove. "Transkrajm" je u svojoj arhivi zabeležio preko 550 odvojenih investicija u sedam zemalja EU. "Oni ne ulažu u visokotehnološku industriju. Oni za to nemaju ni znanje niti novac", rekao je Savona.

Četvrtak 28.08.2014. 00:42
POTRAZITE IH NA WALL STREET-u i LONDONSKOM CITY-ju, A NE NA ISPACENOM BALKANU, "STRUCNJACI".
Četvrtak 28.08.2014. 00:47
Mnogo je gori kriminal onih bandita na vlasti koji vise ne znaju sta će sa ukradenim parama (Dodik, Đukanović itd.). Oni uništavaju čitave države a ne ovi uličari.
Četvrtak 28.08.2014. 00:49
Dačić je cijelo vrijeme znao gdje je Šarić i ko onda da stane na kraj ovom kriminalu koji podržava sama vlast !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online