Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 26.08.2014.
02:22
Vesti A

Šekuljica dug platio glavom

Završni čin tragičnih događanja koji su snažno odjeknuli u srpskoj zajednici u Vulongongu, odigrava se ove nedelje pred Vrhovnim sudom u sidnejskom Darlingherstu. Tu je zakazan sudski pretres za ubistvo iz sačekuše, počinjeno 2007. Žrtva je bio Dragan Šekuljica, likvidiran na izlazu iz noćnog kluba Splashes u okviru Novotela u Vulongongu.

Ubistvo iz sačekuše, počinjeno 2007: Žrtva je bio Dragan Šekuljica (Foto: Ilustracija)
 

Za njegovo ubistvo optužene su četiri osobe. Ove nedelje traje suđenje uoči izricanja presude Daliboru - Dakiju Bubanju i Džejsonu Hristovskom. Postojao je i peti optuženi (inicijali J. I) - vozač kola u kojima je ubica pobegao, ali je on postao svedok tužbe i izbegao krivično gonjenje. Ovaj svedok-pokajnik ispričao je tokom aprilskog suđenja kako je izvestio lokalni "Ilavora Merkjuri" da je između ubijenog i najmanje jednog od optuženih postojala zla krv.

Svedok se prisetio razgovora koji se odvijao nekoliko nedelja pre zločina, između njega i optuženih - Bubanje, Hristovskog i trećeg čoveka koji se po sudskom nalogu može oslovljavati samo kao "C". Razgovarali su o Šekuljici i jednom od njegovih prijatelja.
 

- Da li je neko rekao nešto u vezi te dve osobe - upitao je tužilac Pet Baret.
- Jeste, Daki - odgovorio je J. I.
- Šta je Daki rekao - nastavio je tužilac.
- Da su psi i da su govorili za policiju - odgovorio je J. I.

Sudu je ranije kazano da su Bubanja i Šekuljica nekada bili bliski prijatelji, ali je njihova veza značajno poremećena zbog neplaćenog duga. Sud je, takođe, čuo da se J. I. sa Bubanjom i "C" sreo ponovo 6. septembra 2007, dva dana pre pucnjave pred noćnim klubom. Našli su se u Collegians klubu u Vulongongu i ponovo razgovarali.

Optužba

Tužba tereti Bubanju da je učestvovao u planu za likvidaciju Šekuljice. Prema rečima krunskog tužioca Peta Bareta, u trenutku zločina Bubanja je, navodno, izveštavao o tome gde se Šekuljica nalazi u klubu.

J. I. je rekao da je narednog dana izašao na večeru u kineski restoran u Vulongongu, ovog puta sa "C" i čovekom optuženim da je pucao, a iz pravnih razloga može se označavati samo sa "M". Prisutne su bile i njihove partnerke.


Svedok je objasnio da je posle večere odvezao "M" i njegovu devojku u Sidnej, ostavio nju u "centralnom Sidneju", a onda su se on i "M" vratili u kuću kod "C" u Vulongongu. Tu su upućeni da idu u "Džejsonovu kuću i nešto pokupe".


J. I. je zatim rekao da se radilo o malom, "srebrnom" revolveru koji je Hristovski u bež platnenoj vreći predao "M". Ovaj je opisao pištolj kao "damsko oružje", rekavši da je to vrsta oružja koja se lako stavlja u ručnu tašnicu.


- Kazao je da pištolj nije dovoljno dobar za ono čemu je namenjen - izneo je svedok.
Upitan da li se seća reči koje je "M" upotrebio, J. I. je odgovorio:
- Šta je ovo? Šta mogu j..... da uradim s ovim?
Prema svedoku, Hristovski je odgovorio:
- To je sve što imam.
- Da li ste znali čemu je trebalo da posluži pištolj - upitao je Baret svedoka tokom aprilskog suđenja.
- Imao sam okvirnu ideju da će u nekoga biti pucano - odgovorio je J. I, iako, kazao je, nije bio "100 odsto siguran" ko će biti meta.


Sud je zatim upoznat da je J. I. odvezao "M" do njegove kuće u Korimalu, gde su uzeli tamnu odeću i kape i odvezli se do noćnog kluba. Svedok je rekao da su stali na parking preko puta Nort biča i da je "M" izašao i krenuo prema obližnjem drveću i žbunju. Procenio je da je u kolima čekao oko 90 minuta pre nego što su odjeknuli pucnji.


Pokrenuo je motor i trenutak kasnije "M" je trčao prema njemu, ušao u kola i odvezli su se. J. I. je prebacio "M" na adresu u Maskotu.


- Jeste li imali ikakav razgovor s "M" - pitao je tužilac.
- Rekao sam: "Jesi li uradio što je trebalo?" On je odgovorio: "Da." Mislim da je takođe kazao i da ga je pogodio i utrčao unutra da ga dokrajči - ispričao je J. I.
Sledećeg jutra, dodao je svedok, on je pokupio novac od "C" i predao ga "M".

Za zločin 20.000 dolara

 

Dragan Šekuljica najpre je pogođen kada je pokušao da uđe u taksi, oko tri ujutro, 8. septembra 2008. "M" je, kad je žrtva bila na izlazu, izašao iz obližnjeg žbunja i pucao u pravcu Šekuljice i još dvojice koji su pošli da uđu u taksi pred noćnim klubom.
Šekuljica je pobegao nazad u klub, a ubica ga je sledio i ispalio još dva hica, smrtno ga ranivši, a ranjen je i član obezbeđenja.


Baret je kazao poroti da je "M" dobio 20.000 dolara da počini zločin. Tužba navodi da se radilo o parama koje je Šekuljica dugovao Daliboru Bubanji.
Kruna dokazuje da su Bubanja, Džejson Hristevski i dvojica pod oznakama "C" i "M" planirali da likvidiraju Šekuljicu i da su imali različite uloge u organizovanju i izvršenju paklenog plana.
Sva četvorica izjasnili su se da nisu krivi po optužbama za ubistvo i pucnjavu s namerom da se počini zločin.


Svađa podelila zajednicu


Neplaćeni dug, rečeno je tokom suđenja u aprilu, doveo je do ozbiljne svađe dve familije u Vulongongu. Baret je kazao da su nesuglasice dovele i do podela u srpskoj zajednici u Vulongongu.


- Dobro je poznato među ljudima povezanim s pomenute dve grupe da se ne vole i da među njima postoji svađa - kazao je on.


Pred kraj avgusta 2007, naveo je Baret, sukobi su eskalirali, a kulminacija se dogodila na sastanku između Bubanje i Šekuljice u pivnici hotela u Severnom Vulongongu, gde je došlo do žučne prepirke. Tužilac je sudu takođe rekao da su se zatim neki od optuženih susreli na drugoj lokaciji u Vulongongu da se dogovore o tome šta da urade sa Šekuljicom i doneli odluku da ga ubiju.


"C" je navodno regrutovao "M" da izvede ubistvo, a J. I. je bio zadužen da vozi, što je svedok J. I. i potvrdio.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.08.2014. 10:06
dakle, ne samo da onaj koji vrati dug dalje mirno spava, nego i duže živi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online