Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 13.08.2014.
20:16
Beta A

Francuska šalje oružje iračkim Kurdima

Francuska je u sredu saopštila da će kurdskim snagama u Iraku poslati oružje. Kako je saopštio kabitnet predsednika Francuske, pošiljkom se izlazi u susret "hitnoj potrebi" da se pomogne Kurdima u borbi protiv ekstremističke organizacije Islamska država.

Zapad u panici zbog ekstremista: Spremni su da ubiju sve koji ne misle kao oni
 

Oružje će, kako se navodi, biti isporučeno "u predstojećim satima". Isporuka je, dodaje se, dogovorena sa vlastima u Bagdadu.

Oko 900 Francuza bori se na Bliskom istoku

Oko 900 francuskih građana bori se na na Bliskom istoku, a neki od njih pridružili su se ekstremističkoj organizaciji Islamska država, rekao je ministar unutrašnjih poslova Francuske, Bernar Kaznev.

"Danas imamo skoro 900 ljudi iz Francuske koji su deo ovog fenomena. Neki od njih su po svoj prilici u Iraku jer ih Islamska država Iraka i Levanta, koja ih je regrutovala, vodi na sva mesta gde učestvuje u borbama".

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus juče je ponovo zatražio hitan sastanak evropskih ministara spoljnih poslova kako bi se razmotrila isporuka oružja iračkim Kurdima koji se bore protiv džihadista na severu Iraka.

"Zahtevam da se datum odredi hitno", rekao je ministar za radio Frans Info.

Fabijus i njegova italijanska koleginica Federika Mogerini pozvali su u nedelju i ponedeljak šeficu evropske diplomatije Ketrin Ešton da zakaže hitan sastanak ministara spoljnih poslova EU.

"Treba pomoći Kurdima, Iračanima, da imaju sredstva da pruže otpor i ako je moguće da se bore" protiv džihadista, čija je namera da "ubiju sve koji ne misle kao oni, sve koji se ne odreknu svoje vere, i da sprovode mučenja i sistematska zlostavljanja", kazao je Fabijus.


"Njihov cilj su Irak, Sirija, Jordan, Izrael, Palestina, ništa manje", upozorio je Fabijus, podsećajući da je front samo 120 kilometara od Bagdada, "grada koji je u ratnom stanju, sa tenkovima na svakom ćošku".

POVEZANE VESTI

Sreda 13.08.2014. 21:34
"Njihov cilj su Irak,Sirija,Jordan....." Jel to rece "Sirija"?Koja Sirija?Pa zar ce sad da brane Asadovu Siriju?
Sreda 13.08.2014. 21:19
Vlada u Iraku ne kontroliše ni 30% Iraka... Da Islamska država odluči da zauzme Bagdad, on bi vrlo brzo pao...
Četvrtak 14.08.2014. 08:16
Hahahaha Pizde Francuzi nesme da ratuju protiv Talibana!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online